DEVET REČI: Kako je Bajden nepripremljenim govorom uticao na rat u Ukrajini i oslabio poziciju SAD u pregovorima
Foto: EPA Mikhail Klimentyev, EPA / RADEK PIETRUSZKA

rat u ukrajini

DEVET REČI: Kako je Bajden nepripremljenim govorom uticao na rat u Ukrajini i oslabio poziciju SAD u pregovorima

Planeta -

Samo devet reči koje nisu bile prethodno dogovorene, dovelo je već nezvozan svet do ivice.

Sugestija predsednika SAD Džoa Bajdena u Poljskoj u subotu da bi napad Vladimira Putina na Ukrajinu trebalo da ga diskvalifikuje sa vlasti, izazvao je međunarodnu političku oluju.

U nedelju uveče u Vašingtonu, Bajden je rekao novinarima da ne poziva na promenu režima u Rusiji – ponavljajući poruku koju su njegovi podređeni više puta izgovarali čak i pre nego što se vratio u SAD.

Ali globalni odjek ovih komentara ostavlja administraciju pred ozbiljnim pitanjima. Neki su strateški i mogli bi da utiču na budući tok rata i dosad neuhvatljive nade za prekid vatre. Drugi su politički i odnose se na Bajdenovu poziciju kod kuće, usred bujice republikanskih kritika, i na međunarodnom planu, dok nastoji da održi zapadnu koaliciju na okupu, piše CNN.

- Da li je predsednikov komentar opasno eskalirao ionako visoke tenzije u najgoroj konfrontaciji Zapada i Rusije poslednjih decenija?

- Da li je Bajden poljuljao međunarodno poverenje u svoje dosadašnje snažno vođstvo u okupljanju NATO alijanse u ujedinjeni front protiv Moskve? I da li će Putin moći da iskoristi uznemirenost zbog Bajdenovih komentara u evropskim prestonicama?

- Da li će ideja da se Bajden nada da će srušiti Putina – čak i ako SAD kažu da to nije istina – ojačati odlučnost ruskog lidera koji se bori protiv pregovora ili ga dovesti do dalje eskalacije ionako nemilosrdnog rata protiv civila?

- Da li je Bajdenova sada ljuta retorika o Putinu efektivno isključila bilo kakvu buduću direktnu diplomatiju ili sastanke između najvećih svetskih nuklearnih sila – i da li može da ugrozi globalni mir ako ne mogu da komuniciraju u budućoj krizi koja preti čovečanstvu?

- Ili će Bajdenovu ljudsku reakciju na druženje sa ukrajinskim izbeglicama uskoro nadvladati užas rata koji se svakodnevno odvija ili će biti viđena kao snažan moralni stav koji je promenio način na koji svet gleda na ruskog lidera? Na kraju krajeva, pozivu bivšeg predsednika Ronalda Regana tadašnjem sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu da "sruši ovaj zid“ u Berlinu neki od njegovih pomoćnika su se u početku usprotivili kao previše provokativnom.

- I konačno, pošto Moskva već vidi izuzetno oštre zapadne sankcije kao ekonomski rat i imajući u vidu Putinov duboko zaverenički pogled na Zapad i njegovu ulogu u pobedi Sovjetskog Saveza, može li nekoliko predsedničkih reči koje uznemiravaju sve u Vašingtonu zaista pogoršati stvari?ž

Vađenje fleka

Brzina kojom su američki zvaničnici razjašnjavali Bajdenove opaske pokazala je da su znali da bi to mogao da bude veliki problem koji bi potencijalno mogao da pogorša ionako težak evropski geopolitički obračun.

U napadu koji nije bio prethodno dogovoren sa savetnicima, Bajden je rekao: "Zaboga, ovaj čovek ne može da ostane na vlasti“ aludirajući na Putina.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da je Bajden mislio da "Putinu ne može biti dozvoljeno da sprovodi vlast nad svojim susedima ili regionom“ i dodao da Bajden nije mislio na promenu režima. Državni sekretar Entoni Blinken bio je još kategoričniji tokom putovanja u Jerusalim u nedelju.

"Mi nemamo strategiju promene režima u Rusiji, ili bilo gde drugde, što se toga tiče“, rekao je Blinken. "U ovom slučaju, kao i u svakom slučaju, to je na narodu dotične zemlje. To je na ruskom narodu".

Ta objašnjenja, navodi CNN, nisu bila toliko ubedljiva s obzirom na jasan kontekst originalnog citata. Ali primedba sa takvim implikacijama u vreme velikih tenzija očigledno je morala da se prepakuje. I to brzo.

Svaka ideja da SAD vide sukob kao pokušaj da se svrgne Putin bila bi opasna jer bi sukob uzdigla do direktne konfrontacije između Sjedinjenih Država i Rusije.

Bajden je skrupulozno pokušao da izbegne taj scenario – blokirajući poljski plan da pošalje borbene avione sovjetske proizvodnje u Ukrajinu kako bi se izbegao utisak da NATO preuzima direktniju ulogu u ratu. Situacija je već na ivici noža jer ogromne zapadne pošiljke protivvazdušnih i protivtenkovskih projektila podstiču jak otpor Ukrajine i očigledno izazivaju velike ruske žrtve.

Propagandni poklon za Putina

Nema sumnje da je Bajden Putinu uručio propagandni poklon koji bi mogao da potkopa naporan rad američkog predsednika da zadrži fokus na Ukrajini.

Moskve će sigurno predstaviti rat ruskom narodu kao neprijateljski pritisak Zapada, kako bi se dodatno zamaglila istina o ničim izazvanom napadu na Ukrajinu. Ovo bi moglo da ublaži politički pritisak za koji se Zapad nada da će biti izgrađen oštrim sankcijama koje su osmišljene da promene Putinovu kalkulaciju, piše američki medij.

Ali Bajdenovi početni napori da izbegne personalizovanje sukoba sa Putinom i karakterizaciju rata kao direktnog obračuna između SAD i Rusije potkopani su njegovom sopstvenom čvršćom retorikom prema ruskom lideru poslednjih dana. On je ranije ovog meseca stavio do znanja da veruje da je Putin ratni zločinac nakon nemilosrdnih napada na ukrajinske gradove i civile koji su izazvali masovni egzodus izbeglica, navodi se u tekstu.

Bajdenov komentar o mandatu ruskog lidera na vlasti nije bio jedina upečatljiva retorika njegove evropske turneje. Nakon susreta sa izbeglicama u subotu, Bajden je Putina nazvao "kasapinom“. Ranije ga je Bajden nazivao "nasilnikom“ i "diktatorom ubicom“. A scenario od kog je odstupio već je sam po sebi bio oštar, predviđajući ono što je Bajden rekao da je duga borba, koja je u velikoj meri zvučala kao novi Hladni rat.

S obzirom na to da Bajden verovatno oseća teret svetskog mira na svojim plećima i akutnu empatiju prema onima koje je posetila neopisiva tragedija u Ukrajini, njegovi ispadi na njegovom evropskom putovanju mogu da se razumeju kao ljudska reakcija na veliku patnju.

"Otišao je na Nacionalni stadion u Varšavi i bukvalno se susreo sa stotinama Ukrajinaca“, rekla je američka ambasadorka pri NATO-u Džulijan Smit za CNN.

"U ovom trenutku, mislim da je to bila principijelna ljudska reakcija na priče koje je čuo tog dana“, rekla je Smit, podvukavši da SAD ne nameravaju da menjaju režim u Rusiji.

Ali predsednikove reči takođe moraju biti pažljivo birane. Kako je pokazala subotnja drama, potreban je samo trenutak da izazove opasnu diplomatsku krizu.

Republikanci mole Bajdena da se pridržava scenarija

Bajden je u velikoj meri uspeo da preokrene svoju sklonost ka gafovima tokom izborne kampanje 2020 godine. Kako navodi CNN, žalosno je što su se sada ponovo pojavile njegove stare navike da govori šta misli u neprikladnim trenucima.

Republikanci su iskoristili predsednikove komentare u nedelju, kako bi uništili utisak da je Bajden dobro reagovao na Putinove provokacije do sada u ukrajinskoj krizi.

Očigledno, nisu mislili samo na nacionalnu bezbednost, već i na politiku uoči međuizbora, koje oblikuje smanjeni rejting predsednika. I u nekim kritikama postojao je osećaj da republikanci igraju na kartu da je Bajden star, da nema potpunu kontrolu i da bi mogao da uvuće SAD u rat. Takva pozicija pogodno zanemaruje toleranciju desničarskih domaćina prema zapaljivoj retorici bivšeg predsednika Donalda Trampa, ali ima moć u nižim slojevima GOP, navodi CNN.

Senator iz Ajdaha Džim Riš, najviši republikanac u senatskom komitetu za spoljne poslove, u razgovoru za CNN istovremeno je pokušao da podvuče poruku administracije da se protive promeni režima u Moskvi i istovremeno pokušao da pronađe način da se Bajdenovi "kapaciteti" dovedu u pitanje.

Dok je hvalio Bajdenov govor u Poljskoj, republikanac iz Ajdaha je rekao: "Napravio je užasan gaf na kraju. Samo bih voleo da se pridržava scenarija".

"Ova administracija je učinila sve što je mogla da zaustavi eskalaciju“, rekao je Riš ali, dodao je: "Ne možete učiniti mnogo više da eskalirate nego da pozovete na promenu režima".

Republikanski senator iz Ohaja Rob Portman bio je nešto umereniji, ali ništa manje kritičan. "Prvo, mislim da svi mi verujemo da bi svet bio bolje mesto bez Vladimira Putina. Ali drugo, to nije zvanična politika SAD. I time što kažemo da je promena režima naša strategija, zapravo, ona igra na ruku ruskim propagandistima i igra na ruku Vladimiru Putinu“, rekao je on NBC-u.

Bajdenovi komentari su šokirali Evropu, ali i Vašington. I iznervirali su francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je bio ključan u pokušajima, bez mnogo uspeha, da navede Putina da pristane na prekid vatre. "Ne bih koristio takve termine jer još uvek razgovaram sa predsednikom Putinom“, rekao je Makron televizijskom kanalu Frans 3, upitan za Bajdenov komentar da je ruski lider "kasapin“.

Bilo kakav budući sporazum o prekidu vatre na koji Putin pristane verovatno neće biti rezultat američke diplomatije s obzirom na duboko i obostrano neprijateljstvo između Moskve i Vašingtona.

Ali svaki konačni sporazum – i dugoročni cilj sprečavanja opasnih eskalacija između dve najveće nuklearne sile u svetu – zavisi od toga da razgovaraju jedni s drugima. Već je bilo teško zamisliti susret Bajdena sa ruskim liderom kog je nazvao ratnim zločincem. Događaji ovog vikenda su to dodatno otežali. I dok američki cilj u Moskvi nije promena režima, teško je videti bilo kakav smislen dijalog dok je Putin još uvek na čelu, zaključuje CNN.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track