ODREĐEN SUDIJA KOJI ĆE GONITI PUTINA ZA NAVODNE RATNE ZLOČINE U UKRAJINI? Ima veze sa Radovanom Karadžićem
Foto: EPA/Peter Dejong

rat u ukrajini

ODREĐEN SUDIJA KOJI ĆE GONITI PUTINA ZA NAVODNE RATNE ZLOČINE U UKRAJINI? Ima veze sa Radovanom Karadžićem

Planeta -

Britanski sudija koji je Radovana Karadžića osudio na doživotnu kaznu za ratne zločine trebalo bi da savetuje Ukrajinu i britansku vladu o privođenju Vladimira Putina.

Kako je najavljeno, ser Hauard Morison će biti imenovan u procesuiranju ratnih zločina u Ukrajini i u Međunarodnom krivičnom sudu.

Morison je celu deceniju bio britanski sudija u Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) i predsedavao je suđenju lideru bosanskih Srba koje je rezultiralo doživotnom kaznom.

"Možda se čini nezamislivim da bi i ruski ratni zločinci jednog dana mogli da budu na optuženičkoj klupi. Ne sumnjam da je to bilo nezamislivo i Karadžiću i njegovim pristalicama. A danas je iza rešetaka, služi kaznu u britanskom zatvoru", rekla je glavna britanska državna tužiteljka, dodavši da će se Putinovim naizgled nedostižnim krivičnim progonom baviti predani i stručni advokati kao što je Morison.

Velika Britanija je takođe ponudila milion funti za podršku Međunarodnom krivičnom sudu i osiguraće istražioce iz Skotland jardove jedinice za ratne zločine i vojne obaveštajne službe.

Morison je krajem 2011. izabran za jednog od šest sudija Međunarodnog krivičnog suda, a na toj dužnosti je bio sve do početka 2021. Smatra se jednim od najstarijih i najiskusnijih međunarodnih advokata u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track