FRANCUSKA STUDIJA: Konzumiranje veštačkih zaslađivača povezano sa većim rizikom od raka?
Foto: Sorapop Udomsri / Panthermedia / Profimedia

nauka

FRANCUSKA STUDIJA: Konzumiranje veštačkih zaslađivača povezano sa većim rizikom od raka?

Planeta -

Konzumiranje veštačkih zaslađivača može da poveća rizik od razvoja raka, pokazalo je veliko francusko istraživanje.

Međutim, deo naučnika koji nisu bili uključeni u studiju tvrdi da ona nije dovoljan dokaz za izmenu aktuelnih zdravstvenih preporuka.

Milioni ljudi svakodnevno konzumiraju zaslađivače u proizvodima poput dijetalnih sokova, kako bi izbegli gojenje. Ali zamena šećera veštačkih zaslađivačima već duže vreme izaziva kontroverze.

Da bi procenili izazivaju li zaslađivači rak, istraživači u Francuskoj su analizirali podatke prikupljene među više od 100.000 ispitanika.

U okviru istraživanja francuske internet stranice NutriNet-Sante oni su preko upitnika sami prijavljivali šta jedu, kakvim stilom života žive i potencijalne istorije bolesti u intervalima od 2009. do 2021.

Zatim su uporedili povezanost konzumiranja zaslađivača sa rizikom od razvoja raka, a u obzir su uzeli i druge varijable, poput pušenja, loše ishrane, životne dobi i telesne aktivnosti.

Među učesnicima studije koji su zaslađivače konzumirali "češće od proseka primećen jje povećan rizik od raka - 13 posto veći nego među onima koji ih nisu konzumirali", rekla je Matilda Tuvije, direktorka istraživanja na francuskom institutu INSERM i šefica studije.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu PLOS Medicine, veći rizik od raka bio je posebno vidljiv kod onih koji su konzumirali aspartam i acesulfam kalijum, koji se koriste u mnogim bezalkoholnim pićima.

Sokovi su zaslužni za više od polovine ukupne konzumacije veštačkih zaslađivača, prenosi Hina.

U istraživanju se navodi da je kod dela ispitanika "uočen veći rizik od razvoja raka dojke i nekih oblika raka povezanih s prekomernom telesnom težinom".

Tuvije je rekla da se "ne može u potpunosti isključiti subjektivnost pri ispunjavanju upitnika, koja je povezana s načinom života konzumenata" i pozvala na dodatna istraživanja koja bi mogla potvrditi dosadašnje rezultate.

Američki Državni institut za rak i britanski Kanser risrč (Cancer Research), pak, kažu da zaslađivači ne izazivaju rak i dodaju da ih je za upotrebu odobrila Evropska agencija za bezbednost hrane.

"Povezanost veštačkih zaslađivača s rizikom od razvoja raka je kontroverzno pitanje o kojem se govori još od 1970ih, kada je zaslađivač ciklamat zabranjen za korišćenje zbog povezanosti s rakom bešike kod miševa, premda takva povezanost nije uočena kod ljudi", rekao je za Frans pres Džejsm Braun, biomedicinski stručnjak sa Eštona koji nije učestvovao u studiji.

Braun kaže da je studija "dobro promišljena i realizovana", ali da istraživanjem nije obuhvaćeno dovoljno dokaza zbog kojih bi britanska Nacionalna zdravstvena služba "izmenila svoje dosadašnje preporuke".

Autori studije kažu da rezultati istraživanja ne bi trebalo da posluže kao podsticaj povratku na konzumiranje zašećerenih pića.

Naime, po NutriNet-Santeovom istraživanju iz 2019. otkriveno je da su i ona povezana s većim rizikom od obolevanja od nekoliko vrsta raka.

Braun kaže da nisu svi zaslađivači isti.

"Na primer, zaslađivaći na bazi stevije pokazali su dobrobit za zdravlje. Koristite li kvalitetan veštački zaslađivač kao zamenu za šećer, on će vam pomoći pri gubljenju kilograma", rekao je on.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track