JEDOGLASNO ODBILI ZAHTEV RUSIJE G7 neće da plaća gas u rubljama
Foto: Cigdem Simsek / Alamy / Alamy / Profimedia

odluka

JEDOGLASNO ODBILI ZAHTEV RUSIJE G7 neće da plaća gas u rubljama

Planeta -

Nemački ministar energetike rekao je da su svi ministri zemalja G7 odbili zahtev Rusije da ruske energente plaćaju u rubljama, piše AP.

Robert Habek rekao je novinarima da su se svi ministri u potpunosti složili da bi ovo bilo jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora.

Habek je nakon onlajn sastanka s ministrima energetike G7 rekao da plaćanje u rubljima nije prihvatljivo te da će pozvati kompanije da ne slede zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina.

Na pitanje novinara može li Rusija da smanji snabdevanje gasom evropske kupce ako odbiju zahtev da ga plaćaju u rubljama, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da očito neće isporučivati gas besplatno.

Putin je prošle nedelje najavio da će Rusija zahtevati da "neprijateljske" zemlje plaćaju prirodni gas samo u ruskoj valuti. Naložio je centralnoj banci zemlje da razradi proceduru za kupce prirodnog gasa za kupovinu rublja u Rusiji.

Ekonomisti smatraju da je ovaj potez osmišljen da pokuša da podrži rublju, koja je pala u odnosu na druge valute otkako je Putin napao Ukrajinu 24. februara, a zapadne zemlje su odgovorile dalekosežnim sankcijama Moskvi. Ali neki analitičari su izrazili sumnju da će to funkcionisati, piše AP.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track