FATALNA ODLUKA EU? Rešavaju se zavisnosti od ruskog gasa, ali zato uništavaju klimu!
Foto: Porofimedia

ludilo

FATALNA ODLUKA EU? Rešavaju se zavisnosti od ruskog gasa, ali zato uništavaju klimu!

Planeta -

Novopotpisani sporazum ima za cilj smanjenje zavisnosti EU od ruskih snabdevanja energentima u jeku ukrajinske krize.

Sporazum između SAD i EU, koji je predstavljen u petak, a koji predviđa dodatne isporuke američkog tečnog prirodnog gasa (LNG) na evropsko tržište, mogao bi da predstavlja katastrofu za našu klimu, upozorile su ekološke grupe. Sporazum ima za cilj da smanji zavisnost Evrope od ruskog snabdevanja energijom tako što će se delimično zameniti američkim fosilnim gorivima.

Međutim, ekolozi se protive ideji da se jedan izvor fosilnih goriva zameni drugim umesto "prelaska na pristupačnu čistu energiju".

„Omogućavanje ekspanzije novih i proširenih objekata za izvoz gasa ojačalo bi decenije oslanjanja na rizična, isparljiva fosilna goriva i izazvalo katastrofu za našu klimu i već zagušene zajednice na obali Meksičkog zaliva“, rekla je Kelli Sheehan, viši direktor energetskih kampanja u Sierra Klubu, navodi se u saopštenju u petak.

gorivo, dizel, tečni naftni gas, poskupljenje
foto: Shutterstock

Šihan je zaključio da samo „smanjenjem oslanjanja na fosilna goriva“ zemlje mogu „prestati da budu ranjive na hirove pohlepnih industrija i geopolitike“.

Ponavljajući gore navedena upozorenja, Kesi Sigel, direktorka Instituta za klimatsko pravo u Centru za biološku raznovrsnost, izjednačila je „uvođenje novih toksičnih izvoznih objekata i decenijama više metana“ sa „smrtnom kaznom za one koji su na čelu vanredne klimatske situacije“. " Ona je dodala da više američkog LNG-a ionako „neće rešiti aktuelnu evropsku krizu“.

„Odobravanje više izvoznih terminala, gasovoda i proizvodnje fosilnih goriva samo je bacanje nafte na vatru našeg sveta koji gori“, rekla je ona.

Prema Međunarodnoj agenciji za energetiku, da bi sprečilo da se globalna temperatura podigne za 1,5 stepeni iznad predindustrijske ere, čovečanstvo sada treba da prestane da gradi novu infrastrukturu za fosilna goriva. Naučnici veruju da će, ako se ovaj prag prekorači, planeta doživeti dramatičan porast opasnih toplotnih talasa, poplava, suša i požara koji bi potencijalno mogli da rasele stanovništvo.

Govoreći u Briselu u petak, predsednik Džo Bajden je najavio da će sporazum o snabdevanju LNG obezbediti da „porodice u Evropi prežive ovu zimu”, dok će istovremeno smanjiti prihode Rusije od gasa, koji je, prema Bajdenu, Moskva upumpala u svoj „rat”. ” Takođe je tvrdio da plan neće potkopati ambiciozne klimatske ciljeve njegove administracije, rekavši da će sukob u Ukrajini poslužiti kao „katalizator” za šire uvođenje obnovljivih izvora energije.

Prema sporazumu, SAD će samo ove godine Evropskoj uniji obezbediti dodatnih 15 milijardi kubnih metara LNG. Očekuje se da će ova navedena količina gasa zameniti približno jednu desetinu gasa koji se uvozi iz Rusije. Brisel je predstavio planove za dalje povećanje uvoza LNG-a iz SAD i nekoliko drugih zemalja ispod, u pokušaju da se udalji od ruskih fosilnih goriva.

Kurir.rs/Logično.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track