OBOREN REKORD: Na najhladnijem mestu na Zemlji temperatura je bila za oko 38 stepeni viša od uobičajene
Foto: HANDOUT / AFP / Profimedia

antarktik

OBOREN REKORD: Na najhladnijem mestu na Zemlji temperatura je bila za oko 38 stepeni viša od uobičajene

Planeta -

Naučnici su na Antarktiku ovog meseca izmerili jako visoke temperature.

Kako prenosi CNN, temperatura na istraživačkoj stanici Konkordija, koja važi za najhladnije mesto na Zemlji 18. marta iznosila je minus 11,5 stepeni Celzijusa.

Normalna visoka dnevna temperatura tamo je oko -49 stepeni, što znači da je sredinom marta bila oko 38 stepeni viša nego inače.

"Izgleda da se radi o novom svetskom rekordu za najveću temperaturnu razliku ikad izmerenu na meteorološkoj postaji", rekao je naučnik sa Berklija Robert Rod

Rendal Serveni, profesor geografskih nauka na Univerzitetu u Arizoni i izvestilac o ekstremnim rekordima Svetske meteorološke organizacije rekao je za CNN da ova vrsta rekorda, nije nešto što Svetska meteorološka organizacija prati ili proverava ali to ne znači da razlika nije legitimna.

Ekstremna toplota na Antarktiku izaziva zabrinutost zbog dugoročnih posledica na led, naročito ako potraje. Deo leda na Antarktiku, veličine Los Anđelesa, raspao se za nekoliko dana.

Pred kraj februara, morski led oko Antarktika bio je najmanje površine od početka satelitskih merenja 1979. godine, manje od dva miliona kvadratnih kilometara, objavio je američki istraživački centar za sneg i led.

Ipak, naučnici kažu da će uticaj jednog događaja poput ovog 18. marta biti mali.

"Ako u budućnosti dođe do takvih situacija i one postanu češće, moglo bi biti značajnijeg uticaja", rekao je Džon King iz Britis Antakrtik surveja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track