PREKO GRANICE JE DRUGAČIJE Amerikanci idu u Meksiko po jeftinije gorivo
Foto: Profimedia / Pascal GUYOT / AFP

ekonomija

PREKO GRANICE JE DRUGAČIJE Amerikanci idu u Meksiko po jeftinije gorivo

Planeta -

Kako cene benzina širom SAD nastavljaju da rastu, Amerikanci traže jeftinije načine da napune svoje rezervoare - a neki čak traže poslove u drugoj zemlji.

U američkoj državi Kaliforniji, koja se konstantno rangira kao jedna od onih u kojima su najviše cene benzina u zemlji, neki idu preko granice između SAD i Meksika u potrazi za uštedom, prenosi BBC.

Čak i pre ruske invazije na Ukrajinu krajem februara, cena benzina u SAD je rasla.

Prema podacima američkog Ministarstva rada, cene benzina su porasle za 40 odsto od januara 2021. do januara 2022. godine.

Rusija je treći najveći proizvođač nafte na svetu, a zbog rata su cene benzina porasle u SAD i drugde u svetu.

Ranije ovog meseca, prosečna cena maloprodajnog galona benzina dostigla je 4,33 dolara, dostigavši maksimum u prethodnih 14 godina, podaci su Američke automobilske asocijacije (AAA).

Prosečna cena benzina u Kaliforniji je trenutno 5,91 dolara po galonu i 4,24 dolara po galonu na nacionalnom nivou, navodi isti izvor.

U Meksiku je drugačije.

Ranije ovog meseca predsednik Andres Manuel Lopez Obrador obećao da će kontrolisati cene benzina subvencionisanjem goriva.

Na TikToku, Hulio Vakero, stanovnik San Dijega, samo 23 kilometra od granice, objavio je video, pokazujući kako je napunio rezervoar honde sivik u Tihuani za 40 dolara.

-Osam stotina pezosa i evo ga, pun rezervoar, rekao je, pokazujući displej pumpe benzinske stanice i potom instrument tablu sa punim rezervoarem automobila.

Kratki TikTok snimak ima više od 2.000 lajkova.

On je za BBC rekao da je nedelju dana kasnije platio 70 dolara da napuni rezervoar u Kaliforniji.

Vakero živi na oko 20 minuta od Tihuane i ima nameru da ide u taj meksički grad svakog drugog meseca.

Dodao je da će, ako cene nastave da rastu ili budu na istom nivou, početi da odlazi nedeljno u Meksiko po jeftiniji benzin.

Kada je izračunao cenu za galon, rekao je da je skoro šest dolara po galonu u San Dijegu u poređenju sa 3,75 dolara po galonu u Meksiku krađa.

Cena u Pemeku, državnoj meksičkoj kompaniji, primetio je, bila je čak niža od 3,30 dolara po galonu.

Drugi stanovnik južne Kalifornije, Ken Barns, rekao je za BBC da, iako on i njegova supruga trenutno ne idu u Meksiko ciljano po benzin, „namerno izbegavaju da napune rezervoar u SAD pre odlaska" u susednu zemlju.

Barns živi oko 30 kilometara od granice.

Kaže da ako bude planirao da ide u Meksiko, sigurno će ''preći granicu i napuniti'' rezervoar.

Uprkos visokim cenama, potražnja za benzinom i dalje raste na nacionalnom nivou, prema GasBuddy, koji pruža uvid u cene benzina u realnom vremenu.

Sredinom marta je potražnja porasla za 2,9 odsto, iako je nejasno zašto se to dešava.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track