RUSI NAPUŠTAJU ČERNOBILJ: Pentagon otkrio o čemu se radi i gde su se zaputile trupe
Foto: Profimedia / EPN/Newscom

Povlačenje

RUSI NAPUŠTAJU ČERNOBILJ: Pentagon otkrio o čemu se radi i gde su se zaputile trupe

Planeta -

Pentagon je saopštio da ruske trupe napuštaju nuklearnu lokaciju u Černobilju u Ukrajini, gde su borbe dovele do radnika koji su bili primorani da rade danonoćno kako bi sprečili dalje kvarove.

Ruske trupe su počele da se povlače iz nuklearne elektrane u Černobilju, saopštio je Pentagon. Neočekivano povlačenje dolazi nekoliko dana pošto je Rusija tvrdila da će "drastično smanjiti borbene operacije" oko Kijeva.

Ranije ove nedelje, Moskva je tvrdila da će preduzeti značajan korak kao gest za unapređenje mirovnih pregovora, ali su i ukrajinski i američki zvaničnici izrazili skepticizam u vezi sa namerama Rusije. ABC Njuz je izvestio da je Pentagon rekao da je video samo "mali broj" ruskog povlačenja nakon prve tvrdnje Rusije, ali da je to bilo prepozicioniranje trupa, a ne povlačenje.

Oni su dodali da ovo verovatno nije, kao što tvrdi Rusija, korak ka miru, već da se radi o vojnoj strategiji. Zatim je Pentagon rekao da veruje da bi te trupe jednostavno mogle da se prebace negde drugde, kao što je region Donbasa u istočnoj Ukrajini, gde Rusija ima kontrolu.

Černobilj, nuklearka
foto: EPA / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su ruske trupe koje su počele da se udaljavaju iz Kijeva raspoređene u blizini aerodroma Hostomel severozapadno od Kijeva. On je dodao da se činilo da su ruske trupe koje su povučene iz prestonice, zapravo otiišle da se snabdevaju i pridruže kao pojačanje negde drugde, a ne da se pošalju nazad u Rusiju.

Međutim, mnogi će taj potez pozdraviti kao dobru vest jer su borbe oko nuklearne elektrane u Černobilju izazvale strahove da bi mogla da bude oštećena usred pucnjave, a kako tvrdi Pentagon, ruski vojnici sada napuštaju ovu oblast. Pre samo nekoliko dana, ruske trupe su prošle kroz jedno od najsmrtonosnijih područja, černobiljsku "Crvenu šumu", navodno dižući radioaktivnu prašinu.

Prvog dana invazije Vladimira Putina na Ukrajinu 24. februara, radnici u nuklearnoj elektrani su tamo bili zaglavljeni više od 12 dana pod ruskom stražom. Iako više nije funkcionalna elektrana, Černobilj nikada nije napušten i zahteva stalan nadzor kako bi se zaštitio.

Povodom povlačenja ruskih trupa iz oblasti Kijeva i Černigova oglasilo se i Ministarstvo odbrane Rusije. Tokom redovnog brifinga za štampu, portparol ministarstva general-major Igor Konašenkov rekao je da se "planirano pregrupisavanje trupa odvija u pravcu Kijeva i Černigova".

Kurir.rs/Mondo

Bonus video:

10:57

MINIRAJU BRANE KAKO BI POPLAVILI KIJEV AKO RUSI UĐU U GRAD!? Stanojević upozorava na veliku katastrofu BIĆE NESAGLEDIVIH POSLEDICA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track