DA LI JE OVAJ GRAD SLEDEĆI MARIJUPOLJ? Opkoljen je i potpuno razoren, a građani su u strahu i suzama FOTO, VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

ruska invazija na ukrajinu

DA LI JE OVAJ GRAD SLEDEĆI MARIJUPOLJ? Opkoljen je i potpuno razoren, a građani su u strahu i suzama FOTO, VIDEO

Planeta -

Ruske snage nastavile da tuku gradove Kijev i Černigov, dan nakon što je Moskva rekla da će "drastično smanjiti" svoj vojni napad tamo.

Zvaničnici u Ukrajini rekli su da nije došlo do smanjenja neprijateljstava preko noći, a gradonačelnik Černigova rekao je CNN-u da je došlo dp ''kolosalnog napada'' na njegov grad u sredu, uprkos očiglednom napretku u pregovorima između ukrajinskih i ruskih pregovarača u Istanbulu dan ranije.

Ukrajina, rat, rat u Ukrajini
foto: Printscreen/Youtube

Pojavile su se fotografije koje pokazuju razmere razaranja u opkoljenom jugoistočnom lučkom gradu Marijupolju, gde se čini da su čitavi gradski blokovi zbrisani tokom nedelja bombardovanja.

Ukrajina, rat, rat u Ukrajini
foto: Printscreen/Youtube
Černigov
foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

- Sirene su se čule šitom zemlje tokom noći. U stvari, nije bilo područja bez sirena. Ujutro su se ponavljale, rekao je u sredu Vadim Denisenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

Ukrajina, rat, rat u Ukrajini
foto: Printscreen/Youtube

Dopisnica Skaj njuza Aleks Kraford na Tviteru postavila je snimak iz Černigova, koji je sada opkoljen od strane ruskih trupa, dok je poslednji put za bekstvo iz grada granatiran.

Grad je skoro u potpunosti uništen, a ne zna se koliko je ljudi poginulo.

U jednom od snimka koji je postavljen na Jutjub se vidi kako Jana drži svoju 10-godišnju ćerku Polinu.

Uplakana je i uplašena. Snimljene su u mraku skloništa u gradu koji im je, kao i mnogim drugima, postao dom.

U skloništu je velika gužva, nije poznato da li su svi članovi porodice i rođaci, ali Jana nije spremna da ih napusti.

-Ovde imamo veliku porodicu. Ovde je 17 ljudi. Ne možemo da odemo i ostavimo baku (85), majku ili brata sa detetom (2), rekla je Jana.

Malo hrane i lekova koji su ostali u gradu lokalni volonteri dele unaokolo. Među njima je i Ksenija, koja namirnice dostavlja u kolima sa polomljenim staklima. Grad je većinom bez struje, a Ksenija kaže da je signal veoma loš.

Ksenija je istakla da sirene za uzbunu, koje se skoro svakodnevno oglašavaju u mnogim gradovima širom Ukrajine, u Černigovu više ne mogu ni da upozoravaju ljude na dolazeću opasnost.

Ovaj grad zbog toga mnogi nazivaju "sledećim Marijupoljom", misleći na grad koji je nedeljama opkoljen i u kojem je i dalje zarobljeno više od 150.000 ljudi.

Gradonačelnik Černigova Vladislav Atrošenko rekao je da je grad na severu Ukrajine pod "kolosalnim napadom" uprkos obećanju Moskve da će smanjiti vojne operacije u toj oblasti.

Podsetimo, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u sredu da nakon pregovora u Istanbulu nije bilo pomaka, ali da Rusija pozdravlja pisane zahteve Ukrajine.

Savetnik ukrajinskog predsednika rekao je prethodnog dana da je postignut dovoljan napredak u razgovorima da bi se omogućilo da se sastanu ruski predsednik Vladimir Putin i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja