TREĆI SASTANAK ŠEFOVA DIPLOMATIJA Si Đinping za ostvarenje mira, stabilnosti i razvoja Avganistana
Foto: Kineski radio Internacional

diplomatija

TREĆI SASTANAK ŠEFOVA DIPLOMATIJA Si Đinping za ostvarenje mira, stabilnosti i razvoja Avganistana

Planeta -

Predsednik Kine Si Đinping uputio je danas pisani govor Trećem
sastanku šefova diplomatija zemalja suseda Avganistana.

Si je naveo da se Avganistan, koji je prošao kroz muke i nevolje, nalazi u ključnom periodu prelaska iz haosa u vladavinu. Učesnici navedenog sastanka su susedi i partneri Avganistana i svi su pripadnici zajednice koje dele zajedničku sudbinu i budućnost. Mir, stabilnost, razvoj i prosperitet u zemlji predstavljaju očekivanje naroda Avganistana, takođe su u skladu sa zajedničkim interesima zemalja u regionu i međunarodne zajednice, prenosi Kineski radio internacional.

Si je istakao da je razvoj prijateljstva sa susedima princip na kome Kina uvek insistira. Kina dosledno poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Avganistana, zalaže se za ostvarenje mira, stabilnosti i razvoja u toj zemlji. Mehanizam koordinacije i saradnje zemalja suseda Avganistana, od svog osnivanja u septembru prošle godine, igrao je konstruktivnu ulogu u stabilizaciji situacije u Avganistanu, ocenio je Si.

On je između ostalog naglasio potrebu da zemlje susedi Avganistana ulažu sopstvene napore u izgradnju konsenzusa i podržavaju napore avganistanskog naroda za stvaranje lepe budućnosti.

Kurir.rs/Kineski radio Internacional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track