Jermenija i Mađarska prekinuli diplomatske odnose
Foto: AFP

Budimpešta oslobodila monstruma

Jermenija i Mađarska prekinuli diplomatske odnose

Planeta -
Ramil Safarov (35) 2004. godine u Budimpešti osuđen na doživotnu zatvorsku jer je jednom jermenskom oficiru odrubio glavu na spavanju. Mađari ga izručili Azerbejdžanu, gde ga je predsednik Ilham Alijev odmah pomilovao

JEREVAN - Jermenija je saopštila danas da je prekinula diplomatske odnose s Mađarskom zato što je Budimpešta izručila jednog azerbejdžanskog vojnika koji je odrubio glavu jednom jermenskom oficiru, za vreme obuke NATO 2004. godine i koji je zatim pomilovan u Azerbejdžanu.

"Danas prekidamo odnose s Mađarskom", naveo je jermenski predsednik Serge Sarkisian u saopštenju koje je objavila pres-služba predsedništva. "Svojim zajedničkim akcijama Azerbejdžan i Mađarska su otvorili put ponavljanju ovih zločina. To ne mogu dopustiti. Republika Jermenija to ne može dopustiti", rekao je on.

Tridesetpetogodišnji Ramil Safarov, koji je 2004. godine u Budimpešti osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva jednog jermenskog oficira, izručen je danas Azerbejdžanu gde ga je predsednik Ilham Alijev odmah pomilovao, prenose agencije.

Safarov je 2004. godine odrubio glavu jermenskom oficiru Gurgenu Margarijanu na spavanju, za vreme engleske obuke koju je na vojnoj akademiji u Budimpešti organizovao NATO za vojnike iz zemalja bivšeg Sovjetskog saveza. Jermenski predsednik je odluku Mađarske nazvao "teškom greškom" i naglasio da se radi o "ubistvu iz etničkih motiva".

Jermenija i Azerbejdžan se godinama spore oko kontrole Gornjeg Karabaha. Ova regija, pripojena Azerbejdžanu u sovjetskom periodu, proglasila je nezavisnost koju međunarodna zajednica nije priznala, nakon rata u kojem je bilo 30.000 mrtvih i stotine hiljada izbeglica između 1988. i 1994. Primirje je potpisano 1994. godne, ali Baku i Erevan ne uspevaju da se dogovore o statusu regije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track