VANG JI PREDSEDAVAO SAMITOM ŠEFOVA DIPLOMATIJA ZEMALJA SUSEDA AVGANISTANA Postignut konsenzus
Foto: Kineski radio Internacional

kina

VANG JI PREDSEDAVAO SAMITOM ŠEFOVA DIPLOMATIJA ZEMALJA SUSEDA AVGANISTANA Postignut konsenzus

Planeta -

Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova, Vang Ji, danas je na trećem sastanku šefova diplomatija zemalja suseda Avganistana u Tunsiju, gradu na istoku Kine, predložio da bi sve strane trebalo da podržavaju Avganistan da se kreće putem samopouzdanja, prosperiteta i mirnog razvoja.

Nakon sastanka je objavljeno ''Zajedničko saopštenje Trećeg sastanka šefova diplomatija zemalja suseda Avganistana'' i ''Tunsi inicijativa zemalja suseda Avganistana o podršci ekonomskoj rekonstrukciji i praktičnoj saradnji sa Avganistanom''.

Na sastanku je najavljeno pokretanje redovnog mehanizma specijalnih izaslanika susednih zemalja za pitanje Avganistana i uspostavljanje tri radne grupe za politička i diplomatska pitanja, ekonomiju i humanitarna pitanja i bezbednost i stabilnost.

U ime svih strana učesnica, Vang Ji je zaključio osam konsenzusa, postignutih na sastanku o pitanju Avganistana:

Prvo, snažnije poštovanje avganistanske nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Drugo, potvrđivanje napora avganistanske privremene vlade u upravljanju, tokom protekle pola godine i pozivanje avganistanske strane da postigne nacionalno pomirenje i mir, kroz dijalog i konsultacije.

Treće, izražavanje zajedničke zabrinutosti zbog terorističkih aktivnosti u Avganistanu.

Četvrto, usmeravanje pažnje ka ozbiljnim humanitarnim pitanjima u Avganistanu i pružanje humanitarne pomoći avganistanskom narodu.

Peto, pozivanje svih strana da učestvuju u kontaktu i dijalogu sa Avganistanom, kako bi se podržali ekonomski i društveni razvoj Avganistana.

Šesto, pozivanje Sjedinjenih Država i zapadnih zemalja da iskreno ispune svoju primarnu odgovornost u obnovi i razvoju Avganistana, i vraćanju imovine avganistanskom narodu.

Sedmo, podržavanje uloge Ujedinjenih nacija u promovisanju mira i stabilnosti u Avganistanu.

Osmo, nastavljanje jedinstvene uloge mehanizma specijalnih izaslanika susednih zemalja za pitanje Avganistana.

Kurir.rs/Kineski radio Internacional

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track