AMERIČKI GENERALI ANALIZIRALI RUSKU INVAZIJU NA UKRAJINU I SLAŽU SE U JEDNOM Ruskoj vojsci nedostaje jedan komandant celog fronta!
Foto: Printscreen/Twitter, EPA

posle pet nedelja borbi

AMERIČKI GENERALI ANALIZIRALI RUSKU INVAZIJU NA UKRAJINU I SLAŽU SE U JEDNOM Ruskoj vojsci nedostaje jedan komandant celog fronta!

Planeta -

Njujork Tajms napravio je razgovor sa nekolicinom bivših visokih američkih oficira, generala koji imaju veliko borbeno iskustvo, a koji su pristali da analiziraju rat Rusije protiv Ukrajine, koji je ušao u petu nedelju.

Bivši visoki oficiri američke vojske saglasni su da je glavni problem Moskve što nema jedinstvenog ratnog komandanta na terenu koji bi vodio borbu, nego imaju veći broj različitih komandanata, od kojih svaki vodi svoju kampanju protiv Ukrajine, a neki čak i iz Moskve.

Upravo to omogućilo je ukrajinskoj vojsci jači otpor nego što su ga zapravo Rusi i očekivali.

Nedostatak jednog jakog komandanta na terenu znači da ruske vazduhoplovne, kopnene i pomorske snage koje učestvuju u napadu na Ukrajinu nisu sinhronizovane. U pitanju je nepovezana kampanja na bojnom polju, koja je praćena lošom logistikom, opadajućim moralom i izmđu 7.000 i 15.000 mrtvih vojnika, kažu američki generali i nezavisni analitičari.

ruski padobranci, BMD, Kijev
foto: screenshot Twitter/Pluton

Po njima upravo je to doprinelo da čak sedam ruskih generala pogine u borbi, jer su visoki oficiri gurnuti na prvu liniju fronta, kako bi rešavali taktičke probleme, koje su na zapadu prepuštene mlađim oficirima i podoficirima.

Neimenovani visoki američki zvaničnik, kaže da su funkcioneri u NATO pa i cela obaveštajna zajednica proveli nedelje čekajući da se pojavi taj koji je komandant operacije u Ukrajini. Međutim, to se nije desilo, pa je zvaničnicima NATO ostalo da nagađaju ko upravlja operacijom u Ukrajini i gde se donose odluke u Moskvi? Ko komanduje Sergej Šojgu, načelnik generalštaba ruske vojske general Valerij Gerasimov ili čak Vladimir Putin?

Generali navode da je jako teško voditi kampanju sa udaljenosti od 1.000 kilometara i da to često može dovesti do prekida komunikacije između trupa koje vode borbu na terenu i kratora ratnih planova koji se prave u Moskvi.

"Umesto da pojednostave proce komandovanja, Rusija je stvorila vojnu mašinu, koja nije u stanju da se prilagodi brzom i okretnom ukrajinskom otporu.

Drugi visoki američki zvaničnik rekao je da su ruski vojnici, koji su naučeni da ne naprave ni jedan potez bez direktnih instrukcija pretpostavljenih, ostali frustrirani na bojnom polju, dok su Putin, Šojgu i general Gerasimov nastavili da sve više planiraju zaveru

Ovaj pristup odozgo prema nadole znači da Moskva prenosi uputstva generalima na terenu, koji ih zatim prenose trupama, kojima je rečeno da slede ta uputstva bez obzira na situaciju na terenu.

„To se vidi u greškama koje se prave“, rekao je penzionisani general Vesli K. Klark, koji je služio kao vrhovni komandant NATO-a za Evropu tokom rata na Kosovu.

ruski padobranci, BMD, Kijev
foto: screenshot Twitter/Pluton

Prošle nedelje ukrajinske snage digle su u vazduh ruski ratni brod Orsk, koji je pristao na jugu Ukrajine. Opisujući incident, general Klark je upitao: „Ko bi bio dovoljno lud da pristane brod u luci” pre nego što prvo obezbedi područje?

To što su ruski planeri koji su poslali Orsk u luku bili nepažljivi prema potencijalnoj opasnosti pokazuje da niko ne dovodi u pitanje odluke koje dolaze sa vrha, rekli su zvaničnici. Vojnici na dnu nisu ovlašćeni da ukažu na nedostatke u strategiji koji bi trebalo da budu očigledni, rekli su oni.

Vojni analitičari kažu da je složen lanac događaja, koji potiče od slomljene komandne strukture, a koja počinje u Moskvi, dovela do smrti ruskih generala.

„Ne vidim vrstu koherentne organizacione arhitekture koja bi se očekivala s obzirom na mesece vežbi i pretpostavke, možda čak i duži period planiranja pre invazije“, navodi se u mejlu penzionisanog general Dejvida H. Petreus, koji je služio kao šef Centralne komande vojske i kao vrhovni komandant u Iraku i Avganistanu.

U američkoj ratnoj komandnoj strukturi, terenski komandant sa četiri zvezdice bi koordinirao i sinhronizovao sve podređene vazdušne, kopnene i pomorske snage, kao i specijalne operacije i sajber operacije. Kampanja bi imala glavni cilj, centar gravitacije, a operacija bi podržavala taj cilj.

U slučaju pogibije nekih od ruskih generala, na primer, problem je nastao daleko od bojnog polja, kada Moskva nije reagovala dovoljno brzo nakon što je Ukrajina ometala ruske komunikacije, kažu analitičari.

Američki obaveštajci sugerisali su da su predsednika Vladimira V. Putina njegovi savetnici dezinformisali o borbama ruske vojske u Ukrajini. Kremlj je kasnije odbacio ovu procenu kao „potpuno nerazumevanje” situacije u Moskvi.

General Klark se prisetio da je predavao klasi ukrajinskih generala 2016. u Kijevu i pokušavao da objasni šta je američka vojna „revizija posle akcije“. Rekao im je da su se nakon bitke u kojoj su učestvovale američke trupe „svi okupili i razjasnili ono što se dogodilo“.

Kijev, Rusija, Ukrajina, Rat, Vojnici
foto: Printscreen/Twitter

„Pukovnik mora da prizna svoje greške pred kapetanom“, rekao je general Klark. „On kaže: „Možda mi je trebalo predugo da izdam naređenje.

Nakon što su ga saslušali, Ukrajinci su mu, rekao je general Klark, rekli da to ne može da funkcioniše. „Rekli su: ’U sovjetskom sistemu smo naučeni da informacije moraju da se čuvaju i da lažemo jedni druge‘“, priseća se on.

Putinova odluka da ove nedelje pošalje čečenskog vojskovođu Ramzana Kadirova u opkoljeni ukrajinski grad Mariupolj na pobednički krug uprkos činjenici da Mariupolj još uvek nije pao pokazuje da je ruski predsednik uvek uveren da je najveća bitka informaciona, rekao je Andrej. Soldatov, ekspert ruskih službi bezbednosti.

Ruski zvaničnici sada signaliziraju da bi Putin možda smanjio svoje ratne ambicije i fokusirao se na istočni region Donbasa, iako vojni analitičari kažu da ostaje da se vidi da li će to predstavljati značajan pomak ili manevar za odvraćanje pažnje uoči nove ofanzive.

Ruska vojska je već angažovala više od polovine svojih ukupnih borbenih snaga u borbi, uključujući i svoje najelitnije jedinice. Moskva sada prisluškuje pojačanja izvan Rusije, uključujući Gruziju, kao i juri plaćenike iz Vagner grupe, privatne vojne kompanije, u istočnu Ukrajinu.

„Izgleda da nemaju koherentan koncept količine sile koja će biti potrebna da se poraze ukrajinske regularne i teritorijalne snage na urbanom terenu i da zadrže ono što unište ili pregaze“, rekao je Džefri DŽ. Šloser, penzionisana armijski general sa dve zvezdice koji je komandovao američkim snagama u istočnom Avganistanu.

„Za to će biti potrebno još stotine hiljada ruskih ili savezničkih vojnika", dodao je on.

Kurir.rs/Njujork Tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track