MAČU PIKČU SE NE ZOVE TAKO: Posle 100 godina istoričari otkrili pravo ime drevnog grada Inka
Foto: EPA / Ernesto Arias

arheologija

MAČU PIKČU SE NE ZOVE TAKO: Posle 100 godina istoričari otkrili pravo ime drevnog grada Inka

Planeta -

Neke greške je jednostavno nemoguće ispraviti.

Više od 100 godina, jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svetu, Maču Pikču, poznato je pod pogrešnim imenom, navodi se u izveštaju objavljenom u Žurnalu andskih studija.

Inke, narod koji je igradio drevni grad, verovatno su ga zvali Huaina Pikču (Huaina Picchu), navodi se u izveštaju.

Huaina u prevodu znači "nov ili mlad“, dok Pikču znači "planinski vrh“ na jeziku kečua, rekla je CNN-u Emili Din, profesorka antropologije na Univerzitetu Južna Juta u Sidar Sitiju. Ona nije bila uključena u izveštaj. Maču znači "stari“, pa smo ga zvali stari planinski vrh, dodala je ona.

Veruje se da je citadela Inka izgrađena oko 1420. godine kao imanje za kraljeve koji su živeli u Kusku, glavnom gradu carstva Inka, navodi autor izveštaja Brajan Bauer, profesor antropologije na Univerzitetu Ilinois u Čikagu.

Kada su Španci pokorili Inke, Huaina Pikču je napuštena, navodi se u izveštaju. Grad je vekovima bio skriven duboko u planinama Anda sve dok ga američki istraživač Hiram Bingam nije ponovo otkrio 1911.

0377984591, Maču Pikču, Maču Piču
foto: Chris Riemenschneider / Zuma Press / Profimedia

Izgubljeni u prevodu

U svojim beleškama sa terena, Bingam je odlučio da drevni grad nazove Maču Pikču, na osnovu informacija koje mu je dao njegov vodič Melčor Arteaga, farmer koji je živeo u toj oblasti, rekao je Bauer.

Tokom istraživanja Maču Pikčua, Bauer je pronašao dokaz da je njegovo prvobitno ime bilo drugačije. Donato Amado Gonzales - istoričar iz Ministarstva kulture u Peruu - nezavisno je otkrio isti obrazac, pa su odlučili da se udruže i zajedno otkriju pravo ime grada koji je postao popularna turistička destinacija.

Istraživači su počeli tako što su pogledali Bingamove beleške u kojima je naveo da nije bio siguran u ime ruševina kada ih je prvi put posetio. Bauer i Amado Gonzales su onda pregledali karte i atlase štampane pre i posle Bingamove posete.

Jedan od najfascinantnijih dokumenata bio je izveštaj iz 1588. godine u kojem se navodi da starosedeoci regiona Vilkabamba razmišljaju o povratku u Huaina Pikču, rekao je Bauer.

Greška u imenu nije iznenađujuća, rekla je Din, jer mnogi arheolozi koji nisu poreklom iz Perua nisu uložili mnogo truda u istraživanje imena mesta i nisu u potpunosti razumeli kečuanski jezik.

"Šire gledano, ovo otkriće dovodi u pitanje popularnu priču da je Hiram Bingam otkrio Maču Pikču“, rekla je ona. Meštani su znali za lokaciju mnogo pre nego što je Bingam stigao.

Maču Pikču, Peru, Inke
foto: EPA / Ernesto Arias

Promena imena je malo verovatna

Uprkos otkriću prvobitnog imena oblasti, Maču Pikču će verovatno ostati Maču Pikču, rekao je Bauer.

"Ne bismo predložili da se ime menja pošto je Maču Pikču poznat širom sveta“, dodao je on.

Maču Pikču je takođe objavljen u hiljadama knjiga, članaka, reklama i pravnih dokumenata, rekla je Din. Narod Perua i njihova vlada prihvatili su novo ime, tako da, iako je zanimljiv dodatak istoriji lokaliteta, neće promeniti moderno ime, primetila je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track