LOŠ PREDZNAK ILI ZNAK NADE? Japanski "kamen smrti" u kom se krije zli duh devetorepe lisice pukao na pola
Foto: Printscreen/YouTube

mitologija

LOŠ PREDZNAK ILI ZNAK NADE? Japanski "kamen smrti" u kom se krije zli duh devetorepe lisice pukao na pola

Planeta -

Zli duh lisice je na slobodi nakon što se oslobodio svog kamenog zatvora - pod uslovom da verujete u japansku mitologiju.

Sešo-seki, ili "kamen smrti", pronađen je napuknut na pola ovog meseca u Nacionalnom parku Nikko, oko 160 kilometara severno od Tokija.

Niko ne zna tačno šta je izazvalo pucanje kamena, ali hladni zimski meseci mogli su da doprinesu pucanju, rekao je Nik Kapur, vanredni profesor istorije na Univerzitetu Rutgers u Kamdenu u Nju Džersiju za CNN.

Svake zime voda je mogla da prodre u pukotinu, da se zamrzne, pa da se proširi, rekao je. Međutim, mnogi traže mitološko objašnjenje za ovaj događaj, dodao je on.

Postoji više verzija legende, ali se verovalo da je Tamamo-no-Mae, devetorepi duh lisice, ležao zarobljen u steni skoro 900 godina.

Sve se "vrti" oko cara Toba, koji je vladao Japanom od 1107. do 1123. godine. Tamamo-no-Mae je bila poznata po svojim sposobnostima da menja oblik, pa se transformisala u prelepu ženu i zapela za oko caru.

Kako je bila sve bliža caru, on se teško razboleo a dvorski astrolog je pomoću proricanja utvrdio da je Tamamo-no-Mae krivac. Kada je njen plan bio osujećen, pobegla je u divljinu, menjajući oblike kako bi ostala skrivena, ali samuraj koji je poslat za njom na kraju ju je uhvatio dok je bila u obliku lisice.

Prema legendi, kada ju je jedan od ratnika pogodio strelom, njen fizički oblik je ubijen, pa se njen duh pretvorio u kamen. Legenda kaže da ako dodirnete kamen, umirete, pa otuda i naziv kamen smrti, ispričao je Kapur.

Nema dokaza o natprirodnim sposobnostima kamena, ali njegova jedinstvena lokacija je možda dala na značaju mitu, rekla je Jošiko Okujama, profesorka japanskih studija na Univerzitetu Havaji u Hilu.

Kamen se nalazi u blizini više vulkana, tako da je moguće da su gasovi koji su se povremeno oslobađali možda ubili neke životinje ili ljude tokom godina, rekla je ona.

Snaga duha

Stena je postala vrhunsko turističko mesto, ali je njena popularnost bleda u poređenju sa slavom duha, rekla je Okujama. Lisičji duh se često pojavljuje u modernim japanskim medijima, često kao negativac koji je postao heroj, rekla je ona.

"Novije adaptacije u mangi i animeima ne žele da prikazuju žene na mizoginistički način“, rekala je Okujama.

U starijim japanskim mitovima, priče su bile usredsređene na zle ženske duhove koji žele da potkopaju moć muškaraca, rekao je Kapur.

Loš znak?

Nakon što je kamen napukao, mnogi su taj događaj shvatili kao loš znak, s obzirom na pandemiju i rat između Ukrajine i Rusije, rekao je Kapur.

Drugi, pak, veruju da je to dobar znak i da je lisica puštena da zaustavi ruskog predsednika Vladimira Putina i rat protiv Ukrajine, rekao je on.

"Ako ste raspoloženi da ovo shvatite negativno, sigurno možete, ali ako želite da budete pozitivni, možda će nam ovaj lisičji duh pomoći u našem vremenu potrebe“, rekao je Kapur.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja