NAPETO NA POLUOSTRVU: Kimova sestra preti uništenjem Seula u slučaju "preventivnog napada" iz Južne Koreje
Foto: Profimedia / LUONG THAI LINH / AFP

ozbiljne pretnje

NAPETO NA POLUOSTRVU: Kimova sestra preti uništenjem Seula u slučaju "preventivnog napada" iz Južne Koreje

Planeta -

Pretnja iz Pjongjanga usledila je nakon istupa južnokorejskog ministra obrane

Severna Koreja osudila je u nedelju izjave južnokorejskog ministra obrane o sposobnostima njegove zemlje da napadne severnog suseda i upozorila da će uništiti velike ciljeve u Seulu, preduzme li Južna Koreja bilo kakvu "opasnu vojnu akciju" poput preventivnog napada.

Sestra severnokorejskog vođe Kim Džong-una, Kim Jo-džong izjavila je da su tvrdnje južnokorejskoga ministra obrane "još više pogoršale međukorejske odnose i vojne napetosti na korejskom poluostrvu", prenela je državna novinska agencija KCNA.

Ta je izjava usledila nakon što je južnokorejski ministar Suh Vuk u petak rekao da njegova zemlja raspolaže raketama znatno poboljšanog dometa, preciznosti i snage, koje "mogu tačno i brzo da pogode bilo koju metu u Severnoj Koreji".

Suh je rekao i da će ministarstvo aktivno podržavati vojsku kako ona bila sposobna da odgovori na severnokorejsku raketnu pretnju. Severnu Koreju nazvao je "neprijateljem", prenosi Hina.

Kim, potpredsednica Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, dodala je da će se zbog takvih izjava Južna Koreja "možda suočiti s ozbiljnom pretnjom".

Napetosti na korejskom poluostrvu znatno su se pogoršale proteklih nedelja, nakon što je Severna Koreja testirala dve balističke rakete povezane sa novim ICBM sistemom koji ta zemlja razvija.

Napetosti bi se mogle pojačati, s obzirom na to da sledećeg meseca na dužnost stupa izabrani južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol, koji je u prošlosti govorio da su preventivni napadi možda jedini način suprotstavljanja severnokorejskim novim hipersoničnim raketama, pokaže li se da su spremne za napad.

Jun je tražio jačanje veza s SAD i obećao da će pokušati da uspostavi trajni trilateralni dijalog između Južne Koreje, Severne Koreje i SAD.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track