POKAJNIČKI UVODNIK VAŠINGTON POSTA: Skandal sa laptopom Hantera Bajdena nije dobro propraćen! Sada traže javnu raspravu o tome!
Foto: Printscreen The Washington Post, Pritnscreen/Youtube

foks njuz

POKAJNIČKI UVODNIK VAŠINGTON POSTA: Skandal sa laptopom Hantera Bajdena nije dobro propraćen! Sada traže javnu raspravu o tome!

Planeta -

Nedeljni uvodnik Vašington posta pozvao je na javnu debatu zbog načina kako su mediji postupili oko priče o laptopu Hantera Bajdena.

Uvodnik je naslovljen „Priča o Hanteru Bajdenu je prilika za obračun“ i govori o tome šta bi štampa trebalo da nauči iz sage o laptopu Hantera Bajdena.

Članak se posebno pominje zašto novinske kuće poput njih sada proveravaju autentičnost hiljada mejlova sa laptopa Hantera Bajdena kada su mejlovi prvi put prijavljeni 2020. Iako je uredništvo insistiralo da to ne dokazuje nikakvu korupciju od strane predsednika Bajdena, to jeste postavlja nekoliko pitanja o medijima.

"Za sada, šta je ubedljivije od raznih optužbi o ponašanju Bajdenovih je ovo pitanje: zašto se potvrda priče koja se prvi put pojavila u jesen 2020. pojavljuje tek sada? Kada je Njujork post objavio svoju ekskluzivnu blokbastersku verziju o sadržaju laptopa za koji je Hanter Bajden rekao da ga je Hanter Bajden ostavio u radionici za popravku u Delaveru, mejnstrim medijske organizacije su se usprotivile istom narativu. Sajtovi društvenih medija pokazali su još veći oprez", napisao je urednički odbor.

Tokom predsedničkih izbora 2020. Tviter je suspendovao Njujork post nakon što su oni prvi prijavili Hanterove mejlove. Ugledne novinske kuće, uključujući Vašington post, ili su umanjile važnost vesti ili su je optužile da su ruske dezinformacije.

Međutim, urednički odbor Posta je insistirao da postoji dodatni kontekst iza nevoljnosti medija da pokriju priču, a publikacija je priznala da to „ne mora nužno da oslobađa svaku akciju svake publikacije i platforme“.

„Ova serija događaja izazvala je optužbe za zataškavanje, ili u najboljem slučaju dvostruki standard u tretmanu konzervativnih i liberalnih političara od strane mejnstrim medija i sajtova društvenih medija“, napisao je on.

Novinar Glen Grinvald, koji je prethodno kritikovao Vašington post zbog kasnog izveštavanja o laptopu Hantera Bajdena, pohvalio je publikaciju što je priznala probleme sa načinom na koji je ova priča obrađena, iako sa nekoliko upozorenja.

„Uvodnik je pun samoopravdavajućih upozorenja o tome zašto je bilo razumno shvatiti priču tako pogrešno. On umanjuje puni obim zajedničke laži CIA/medija/velike tehnologije“, napisao je Grinvald na Tviteru. „Ali barem je Post sada sam u priznanju prevare i da je potrebno računovodstvo.

On je takođe dodao: „Koliko god to bilo dobrodošlo, veliki deo onoga što je u uvodniku Posta je arogantna ad hoc racionalizacija. Oni misle da se priča potvrđuje tek kada NIT & VP tako kažu – lol. Dokazi o autentičnosti arhive bili su ogromni od na početku. Mnogi od nas su uložili svoje karijere na to."

Iako Post nije ponudio rešenja ili osvetu za izveštaje o laptopu Hantera Bajdena, priznao je grešku u potiskivanju inače tačne i relevantne priče pre izbora 2020.

„Nijedna od ovih dilema nema lake odgovore. Lekcija naučena iz 2016. je očigledno bila greška na strani ostavljanja po strani sumnjivog materijala u žaru političke kampanje. Lekcija naučena od 2020. može biti da postoji i opasnost od potiskivanja tačnih i relevantne priče“, zaključila je redakcija.

Kurir.rs/Fox News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track