ŠTA POBEDA ORBANA ZNAČI ZA EVROPU? Mađarski premijer i bliski saveznik Putina trijumfovao na izborima
Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

analiza bbc

ŠTA POBEDA ORBANA ZNAČI ZA EVROPU? Mađarski premijer i bliski saveznik Putina trijumfovao na izborima

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je pobedu na parlamentarnim izborima i osigurao sebi još jedan mandat.

Posle njegovog pobedničkog govora, gotovo je moglo da se čuje kako srce EU tone, navodi BBC. "Naša pobeda je toliko ogromna da se vidi sa Meseca, a kamoli iz Brisela“, istakao je Orban.

Samozvani neliberalni demokrata, mađarski premijer se više puta sukobljavao sa Briselom oko pitanja vladavine prava, poput slobode štampe i migracije. Posvađali su se i zbog Moskve.

Upravo zbog toga je međunarodna pažnja bila toliko usmerena na izbore u Mađarskoj.

Zna se da Orban ima dobre odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Od Moskve kupuje mnogo energenata. Ali to rade i mnoge druge zemlje EU.

Ono što kritičari i Putina i Odbana izdvajaju je njihov prezir prema Briselu, političkoj opoziciji, medijima i LGBT zajednici.

Naravno, Orban nije Putin, piše britanski servis u svojoj analizi izbora, iako je predizborni bilbord na mađarskim autoputevima, sponzorisan od opozicionih partija, sugerisao da jeste. Pored crno-belih fotografija dvojice lidera okrenutih jedan prema drugom, natpis je rezimirao izbor sa kojim se navodno suočavaju birači: "mađarski Putin“ ili Evropa.

Brojni populistički, nacionalistički ili desničarski političari sa sklonošću snažnoj muškoj (ili ženskoj) politici, divili su se Putinu tokom godina – ili su pokušavali da oponašaju neke od njegovih osobina poput Italijana Matea Salvinija, Francuskinje Marin le Pen ili Donalda Trampa.

Ali Orban je lider zemlje članice EU i NATO-a, u trenutku kada su obe u dubokoj nesuglasici sa Moskvom zbog invazije na Ukrajinu.

"Brinem se za našeg prijatelja u Budimpešti“, rekao je autoru teksta šapatom ministar spoljnih poslova iz ključne sile EU, neposredno pre ruske invazije.

U stvari, Mađarska je podržala sankcije Brisela Moskvi, ali su se istovremeno Orbanovi protivnici žalili da mađarski državni mediji objavljuju vesti nalik ruskoj propagandi o ratu u Ukrajini.

Opozicioni političari su početkom marta uložili zvaničnu žalbu OEBS-u, Organizaciji za bezbednost i saradnju koja nadgleda ljudska prava i izbore.

Većinu državnih i privatnih medija u Mađarskoj preuzeli su Orbanovi saveznici tokom njegovih poslednjih 12 godina na vlasti. Orbanu lojalni ljudi su na čelu ključnih institucija širom zemlje u biznisu, akademskoj zajednici, medijima i nevladinim organizacijama.

Ovaj sistem pokroviteljstva iznedrio je elitnu klasu bogatih konzervativnih prijatelja u Mađarskoj. Kritičari ih nazivaju Orbanovim oligarsima.

"Postojala je orgija dezinformacija oko Ukrajine“, rekao je politički komentator Peter Kreko. Toliko, rekao je on, da mnogi Mađari veruju da je rat pokrenuo Kijev.

Rat je na kraju dominirao poslednjim nedeljama predizborne kampanje u Mađarskoj.

Opozicija nije iskoristila Orbanove dobro poznate veze sa Moskvom, a dobro podmazana vladina PR mašina je premijera pretvorila u mirotvorca, omogućivši mu da izbegne direktnu antagonizaciju Moskve, piše britanski servis.

Ukrajina se graniči sa Mađarskom i u tu zemlju je od početka sukoba u Ukrajini stiglo oko 400.000 izbeglica. Orban je, međutim, više puta ponovio da Mađarska treba da se drži podalje od samog sukoba - rata, kako je rekao, između dve gigantske zemlje. Previše je opasno, insistirao je.

On je odbio da pošalje oružje u Ukrajinu ili da dozvoli drugim zemljama da svoje oružje namenjeno Ukrajini provoze kroz Mađarsku.

On je jedini lider EU koji je otvoreno kritikovao ukrajinskog predsednika. Orbanovo okruženje optužilo je Volodimira Zelenskog da je sklopio "pakt“ sa mađarskom opozicijom kako bi uvukao mađarske vojnike u rat sa Rusijom.

Ono što je iznenadilo novinarku BBC Katju Adler je što su i oni koji nisu za Orbana "ambivalentni" po pitanju ko je kriv za sukob u Ukrajini.

Orban se godinama dičio svojim "političkim pragmatizmom“. Otvoreni antikomunista nakon pada Berlinskog zida, on je sada nostalgični nacionalistički konzervativac.

Druži se sa saveznicima na istoku i zapadu. Uvek pomeranja granice, taman dovoljno da se izvuče. Ali rat u Ukrajini je promenio stvari i Orbanov stav prema Ukrajini ne odgovara saveznicima iz EU i NATO-a.

Mađarska postaje sve izolovanija.

Orban je čak uspeo da otuđi svog najbližeg saveznika u EU - slično "neliberalno" nastrojenu vladu u Poljskoj koja je jedan od najžešćih zagovornika sankcija Rusiji, zemlju koja tradicionalno ne gaji topla osećanja prema Moskvi.

Pa ipak, Orban je lider sa najdužim stažom za stolom EU. On zna kako stvari funkcionišu.

Ni NATO ni EU neće hteti da ga u potpunosti progone.

Zapad ima za cilj da predstavi jedinstven front kada se suoči sa Vladimirom Putinom.

Svojom novom izbornom pobedom, Viktor Orban će im još neko vreme ostati nepredvidiv trn u oku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja