UKRAJINSKI AMBASADOR U VARŠAVI TRAŽI IZOLACIJU KALINJINGRADA Da li će Moskva krenuti u nasilno stvaranje koriodra sa Belorusijom?!
Foto: Foto Printscreen Youtube

Novo žarište

UKRAJINSKI AMBASADOR U VARŠAVI TRAŽI IZOLACIJU KALINJINGRADA Da li će Moskva krenuti u nasilno stvaranje koriodra sa Belorusijom?!

Planeta -

Ruski mediji posebnu pažnju posvetili su izjavi ambasadora Ukrajine u Poljskoj Andrija Deščica, koji je naveo da njegova zemlja pregovara sa Poljskim i baltičkim državama o zatvaranju granica sa Rusijom i Belorusijom.

„Mi (ukrajinska strana) pregovaramo sa Ministarstvom infrastrukture Poljske, sa vladom Poljske kako bismo potpuno zatvorili granice (između Poljske i Belorusije). Čak i ako odluka ne bude doneta u EU nivou“, rekao je Deščica.

On je rekao i da je Ukrajina apelovala na Litvaniju, Letoniju i Estoniju, „da u isto vreme ove zemlje zatvore svoje granice sa Ruskom Federacijom i Belorusijom“.

"Mislim da će ova odluka (o zatvaranju granica - IF) biti doneta. Tada nećemo morati da čekamo EU, i potpuno ćemo blokirati bilo kakve isporuke Ruskoj Federaciji", rekao je Deščica.

Prema njegovom mišljenju, ako se baltičke zemlje odluče na takav korak, za takve mere neće biti potrebna nikakva posebna dozvola Evropske unije. U ovom slučaju, svaki transport iz i u Rusiju preko Letonije, Litvanije i Estonije može biti blokiran.

U međuvremenu, odluka Litvanije da zatvori granicu sa Belorusijom dovešće u pitanju komunikacije između glavnih teritorija Rusije i Kaliningrada, koju od Ruske Federacije odvajaju i Belorusiju.

Verovatno je da bi zabrana Vilnusa Rusima da pređu granice mogla rezultovati nasilnim stvaranjem koridora od kopna do Kalinjingrada, sa svim posledicama koje se iz toga proizilaze. Rusija će ponovo biti prinuđena da preduzme ekstremne mere za odbranu svojih nacionalnih interesa i teritorijalnog integriteta, pišu ruski mediji.

Istovremeno, ministar javne uprave Estonije Jaak Aab je tokom intervjua za televizijski kanal ERR primetio da vlada njegove zemlje neće ometati kopneni prelaz rusko-estonske granice. Aab smatra savim mogućom zabranu izdavanja turističkih viza iz Ruske Federacije u Estoniji.

Kurir.rs/Topcor.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track