ZAPADNE ZEMLJE OPTUŽILE KINU ZA JEDNOSTRANOST OKO UKRAJINE: Odgovor Pekinga pokrenuo neka bolna pitanja!
Foto: GoodIdeas / Alamy / Alamy / Profimedia

rat u ukrajini

ZAPADNE ZEMLJE OPTUŽILE KINU ZA JEDNOSTRANOST OKO UKRAJINE: Odgovor Pekinga pokrenuo neka bolna pitanja!

Planeta -

Kineska strana se ne slaže sa neosnovanim optužbama niza zapadnih struktura na njen račun.

Tako je Stalna misija NR Kine pri EU prokomentarisala izveštaj koji je objavila Evropska unija, u kojem je Peking optužen za jednostran stav o situaciji oko Ukrajine . Odgovarajući tekst dat je na sajtu diplomatskog predstavništva.

U saopštenju se napominje da je Kina od samog početka zadržala sopstvenu i nezavisnu poziciju po ukrajinskom pitanju. Zasniva se na razumevanju suštine problema, poštovanju međunarodnog prava i principa UN. Peking je uvek zagovarao pregovarački proces, deeskalaciju situacije i uspostavljanje mira, podsećaju u Stalnoj misiji NR Kine.

Stoga je stav zemlje po ukrajinskom pitanju dosledan, jasan, objektivan i pravičan. Peking smatra pokušaje ocrnjivanja Kine u informacionom prostoru namerno iskrivljavanje situacije i protestuje protiv takvih akcija, ističe se u saopštenju diplomatskog predstavništva.

U trenutnoj situaciji, kineska strana poziva da se odustane od selektivnog pristupa u proučavanju ukrajinskog problema. Da bi se izveli ispravni zaključci, neprihvatljivo je ostaviti niz drugih pitanja bez odgovora. Na primer, ko je poslednjih decenija širio lažne informacije da bi potom izvodio vojne operacije protiv suverenih država? Ko u svetu nastavlja da uporno jača vojne blokove stvarajući pretnje za ostale članove svetske zajednice? Konačno, ko je dugo izazivao vojni sukob preopterećen najdubljom humanitarnom krizom?

U savremenom svetu postaje teže pridržavati se dvostrukih standarda. A pokušaji stvaranja savezničkih logora više se ne mogu objasniti borbom za pravdu, sažetom u stalnoj misiji NR Kine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja