POSLASTICA ZA PAMĆENJE: Egipatski advokat tvrdi da su pojedine čokolade u zemlji "začinjene" opijumskim makom, policija istražuje
Foto: Printscreen

zanimljivost

POSLASTICA ZA PAMĆENJE: Egipatski advokat tvrdi da su pojedine čokolade u zemlji "začinjene" opijumskim makom, policija istražuje

Planeta -

Jedan egipatski advokat tvrdi da neke čokoladice koje se prodaju u zemlji sadrže opijumski mak, što je pokrenulo ministarstvo unutrašnjih poslova da istraži ove navode.

Džaber Džad Nasar, bivši predsednik Univerziteta u Kairu, rekao je u objavi na društvenim mrežama da je nekoliko ljudi, uključujući i neke koji zauzimaju visoke položaje na vlasti, bili pozitivni na opijate iako ih ne konzumiraju.

Nasar je tada "slučajno naišao na čokoladice koje sadrže visok procenat opijumskog maka“ koje se prodaju na pijacama, tržnim centrima i benzinskim pumpama širom zemlje, prenosi Al Arabija.

Fotografija koju je objavio na etiketi jedne čokoladice pokazuje da ona sadrži 2,3 odsto opijumskog maka.

Napomenuo je da je upotreba opijumskog maka i njegova konzumacija legalna u nekoliko zapadnih zemalja, dok je u Egiptu nelegalna, dodajući da bi ove čokoladice mogle biti razlog zašto su ljudi u Egiptu pozitivni na drogu.

Nasarov post izazvao je kontroverzu u zemlji, nagnavši ministarstvo unutrašnjih poslova da interveniše kako bi istražilo stvar.

Ministarstvo je priznalo da se mak u stvari nalazi među sastojcima nekih namirnica, dodajući, međutim, da se pre upotrebe obrađuje kako bi se osiguralo da ne sadrži narkotike.

Policija je uzela uzorke čokoladica na koje je Nasar upozorio da ih analizira.

Korisnici droga u Egiptu mogu biti podvrgnuti višestrukim kaznama, uključujući suspenziju sa posla.

Vlasti su 2021. godine saopštile da je 2,5 odsto zaposlenih u institucijama, ministarstvima i vladinim kancelarijama bilo pozitivno na droge, uglavnom na hašiš, tramadol i morfijum.

Egipat je u junu 2021. ratifikovao zakon koji predviđa otpuštanje državnih službenika koji su pozitivni na testu na drogu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track