SUKOB U UKRAJINI MOŽE RAZORITI EU! Kineski ekspert tvrdi: To je zamka koju su za Evropu pripremile SAD
Foto: EPA, AP, Shutterstock

analiza

SUKOB U UKRAJINI MOŽE RAZORITI EU! Kineski ekspert tvrdi: To je zamka koju su za Evropu pripremile SAD

Planeta -

Sukob između Rusije i Ukrajine može dovesti do pojačanih dezintegracionih procesa u Evropi i sniziti status evropskih država u međunarodnoj areni, rekao je Vang Jivej, direktor Instituta za međunarodne odnose kineskog univerziteta Renmin (Peking).

Eskalacija rusko-ukrajinskog sukoba dovešće do daljeg srozavanja statusa evropskih zemalja“, citira TASS eksperta kojeg citira kinesko izdanje Global Tajms. „Ukoliko se ne pronađe relativno jaka država koja će razbiti monopol SAD , Evropa će se postepeno raspasti i raspasti.

Kriza u Ukrajini je, prema ekspertu, „zamka koju Evropi pripremaju Sjedinjene Američke Države“, koje, da bi povećale prihod američkog vojno-industrijskog kompleksa, nastoje da prošire NATO na istok.

„Kao rezultat toga, Evropa gubi svoju bezbednost, a Rusija gubi snagu zbog sukoba sa Ukrajinom“, rekao je on.

Direktor instituta uporedio je SAD sa "mozgom i mišićima" Severnoatlantske alijanse. Vang Jivej je podsetio da je posle raspada Sovjetskog Saveza NATO prestao da bude tipično vojno udruženje, pretvarajući se u oruđe kojim Vašington odlučuje o pitanjima sopstvene strateške bezbednosti.

„Da bi postigli ravnotežu, Evropljani moraju da preuzmu stratešku nezavisnost i bezbednost Evrope u svoje ruke, da izmaknu kontroli Sjedinjenih Država“, rezimirao je ekspert.

Nemački mediji su prošle subote izrazili zabrinutost da Zapad možda neće moći da izdrži oštre sankcije Rusiji. Istovremeno, Kina je rusku specijalnu operaciju u Ukrajini nazvala katalizatorom za „sahranu” hegemonije SAD i kraj dominacije dolara u svetu.

Krajem marta, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, tokom sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom , nazvao je situaciju u Ukrajini rezultatom protivrečnosti u evropskoj bezbednosti koje su nagomilane godinama i rezultatom hladnoratovskog mentaliteta. Lavrov je zauzvrat najavio nameru Rusije i Kine da se zajedno kreću ka multipolarnom i pravednom svetskom poretku po rezultatima „ozbiljne etape u istoriji međunarodnih odnosa“.

Ranije je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev najavio kraj jednopolarnog sveta predvođenog SAD. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio je 16. marta epohalnu bitku za budući svetski poredak.

„Ovo je sudbonosni trenutak, ovo je epohalni trenutak u modernoj istoriji, jer odražava „bitku“ u najširem smislu te reči za to kako će izgledati svetski poredak“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track