AMERIKA NAORUŽAVA TAJVAN Nabavka vredna 95 miliona dolara! Hoće li sada napetost postati još veća?
Foto: EPA / Ritchie B. Tongo

napetost

AMERIKA NAORUŽAVA TAJVAN Nabavka vredna 95 miliona dolara! Hoće li sada napetost postati još veća?

Planeta -

Američki Stejt department odobrio je prodaju Tajvanu opreme, obuke i drugih predmeta za podršku sistemu protivvazdušne odbrane Patriot.

Nabavka je u vredna oko 95 miliona dolara, saopštio je Pentagon u utorak, prenosi Ekonomik tajms.

Paket bi u svom sastavu uključivao obuku, planiranje, postavljanje, raspoređivanje, rad, i održavanje sistema protivvazdušne odbrane Patriot i prateće opreme, saopštio je Pentagon u obaveštenju Kongresu.

-Ova predložena prodaja služi nacionalnim, ekonomskim i bezbednosnim interesima SAD podržavajući stalne napore primaoca da modernizuje svoje oružane snage i održi kredibilnu odbrambenu sposobnost, navodi se u saopštenju.

-Predložena prodaja će pomoći da se obezbedi spremnost za vazdušne operacije. Primalac će koristiti ovu sposobnost kao sredstvo odvraćanja od regionalnih pretnji i za jačanje odbrane domovine, dodaje se u saopštenju.

Zakon o odnosima sa Tajvanom zahteva od Pentagona da podrži napore Tajvana da se zaštiti, ali ne nalaže američkoj vojsci da brani Tajvan ako bude napadnut.

Tajvanska predsednička kancelarija je navela da je ovo treća najavljena prodaja oružja otkako je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost, i pokazala "čvrstu" prirodu njihovog odnosa.

-Tajvan će nastaviti da demonstrira svoju odlučnost da se brani i produbljuje kooperativno partnerstvo, rekao je.

Kina u odnosu na Tajvan ne dozvoljava da se o njemu govori nikako drugačije osim kao o delu njene teritorije, iako Tajvan sebe smatra suverenom državom.

Vojni odnosi Kine i Tajvana su najgori u poslednjih 40 godina, rekao je ranije tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng.

Kina je već u nekoliko navrata upozorila Tajvan da će biti napadnuta, i strahovi od kineskog preuzimanja traju već godinama, navodi Dejli mejl.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track