SVE VEĆI PRITISAK Evropska unija spremila peti paket sankcija protiv Rusije!
Foto: EPA/JOHANNA GERON

EMBARGO

SVE VEĆI PRITISAK Evropska unija spremila peti paket sankcija protiv Rusije!

Planeta -

Embargo podrazumeva zabranu uvoza uglja i transakcija sa četiri ključne ruske banke, kao i zabranu pristajanja ruskih brodova u evropske luke

U Evropskoj uniji postoji konsenzus o uvođenju novog paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu! U pitanju je peti paket sankcija, čije se formalno objavljivanje očekuje ovih dana, a koji bi trebalo da izvrše dodatni udarac na rusku ekonomiju kako bi se što pre zaustavio rat u susednoj Ukrajini, preneo je Vašington post.

Nije poslednji

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen potvrdila je u svom govoru da peti paket sankcija sigurno neće biti poslednji kojim će EU i dalje zaoštravati mere protiv Rusije.

Pod pritiskom... Vladimir Putin, predsednik Rusije
Pod pritiskom... Vladimir Putin, predsednik Rusijefoto: Profimedia / Mikhail Klimentyev / TASS

Putinove naslednice - Embargo i za ćerke

Nove sankcije EU Rusiji trebalo bi da da budu usmerene i na ćerke ruskog predsednika Vladimira Putina koje je dobio u braku s bivšom suprugom Ljudmilom, rekli su izvori za Blumberg. Marija i Katarina su na novom popisu sankcionisanih Rusa, iako nije poznato koliku imovinu njih dve imaju van Rusije pa se ovo smatra simboličnim porezom, tvrdi Blumberg. Uz njih su na listi još i ruski političari, oligarsi i članovi njihovih porodica. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nije upoznat s predlogom o uvođenju sankcija Putinovim ćerkama.

- U ovom kritičnom trenutku rata moramo ponovno povećati pritisak na Putina - rekla je ona i upozorila ruske vlasti da će odgovorni za ratne zločine morati pred sud. Oglasio se i Šarl Mišel, koji je najavio da će Evropska unija morati pre ili kasnije da se odrekne ruskog gasa i nafte kako bi dodatno izvršila pritisak na Rusiju da zaustavi agresiju na Ukrajinu: - Pooštravamo sankcije kako bismo zadržali maksimalni pritisak na Kremlj. Mislim da će pre ili kasnije biti potrebne mere za naftu, pa i za gas - izjavio je Mišel u raspravi na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Šest stavki

Peti paket sankcija ima šest stavki. Prva je zabrana uvoza uglja iz Rusije, koji godišnje iznosi četiri milijarde evra. Druga je zabrana svih transakcija za četiri ključne ruske banke, uključujući VTB, drugu najveću rusku banku. Te četiri banke koje će biti potpuno isključene s tržišta predstavljaju 23 odsto ruskog bankarskog sektora.

UKRATKO

- Na Crvenom trgu će se i ove godine 9. maja održati tradicionalna vojna parada

- U glavnu kapiju ruske ambasade u Rumuniji juče ujutru je udario automobil, koji je izgoreo, vozač je poginuo, pokrenuta je istraga

- Holandska vlada je zaustavila proizvodnju i remont 14 jahti koje su bile namenjene kupcima u Rusiji

- SAD su izdvojile dodatnih 100 miliona dolara za vojnu pomoć Ukrajini

- Češka je Ukrajini kao poklon poslala kompoziciju tenkova T-72

Treća je zabrana pristajanja ruskih brodova i brodova kojima upravlja Rusija u evropske luke. Tu je ostavljena mogućnost izuzeća za brodove koji prevoze hranu i poljoprivredne proizvode, humanitarnu pomoć ili energiju. Četvrta stavka predviđa zabranu izvoza računara i transportne opreme. Peta stavka je zabrana uvoza proizvoda od drveta, cementa, morskih plodova i pića iz Rusije. Šesta su ciljane sankcije za ruske kompanije na teritoriji EU.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track