RUSKA VOJSKA KOPALA JARKE U RADIOAKTIVNOJ CRVENOJ ŠUMI U ČERNOBILJU Radnici: Podizali su radioaktivnu prašinu oko sebe
Foto: Foto: EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT -- BEST QUALITY AVAILABLE -- MANDATORY CREDIT: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

snimci drona

RUSKA VOJSKA KOPALA JARKE U RADIOAKTIVNOJ CRVENOJ ŠUMI U ČERNOBILJU Radnici: Podizali su radioaktivnu prašinu oko sebe

Planeta -

Vlasti u Kijevu objavile su snimke koji su načinjeni dronom, a na kojima se vide napušteni vojni položaji ruske vojske u strogo zaštićenom području oko nuklearne elektrane u Černobilju odakle su se krajem marta povukli ruski vojnici.

Na snimcima se vide rovovi i rupe u zmelji koje su iskopali ruski vojnici u oblasti koja je poznata kao "Crvena šuma", prenosi CNN.

Takođe snimci su zabeležili tragove gusenica od tenkova i borbenih vozila pešadije na zemlji i skopana zemlja.

Radnici u nuklearnoj elektrani Černobilj upozoravaju da su ruski vojnici kad su kopali jarke podizali radioaktivnu prašinu, a koju su udisali ruski vojnici. Navodno niko od njih nije koristio atomsko-biološko-hemijsku opremu za zaštitu dok su izvodili radove.

Naime, šuma je dobila naziv po borovima koji su rasprostranjeni na više od deset kvadratnih kilometara, koji su posle eksplozije reaktora u nuklearnoj elektrani Černobilj 26.aprila 1986. godine kada su pocrveneli od posledica radijacije.

Ono što budi najveću bojazan, jeste da je u toj šumi radijacija najveća. Pre rata i ruske invazije ulazak u ovu šumu bio je moguć samo uz posebnu dozvolu i mere zaštite.

Podsetimo ruski vojnici u pratnji oklopnih vozila nukelarnu elektranu Černobilj, zauzeli su u prvoj nedelji rata kada su se posle kraće borbe pojavili ispred elektrane. Kasnije je taj prostor od rusa preuzela Nacionalna garda Rusije, koja je pre odlaska iz ove elektrane to saopštila, radnicima, a onda i objavila poseban dokument prema kome elektrana prelazi ponovo u ruke Ukrajinskih vlasti.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track