LAVROV: UKRAJINA MENJA STAV O PREGOVORIMA Kijevski režim je pod kontrolom Vašingtona! ONI ŽELE NASTAVAK SUKOBA
Foto: EPA / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

pitanje krima i donbasa

LAVROV: UKRAJINA MENJA STAV O PREGOVORIMA Kijevski režim je pod kontrolom Vašingtona! ONI ŽELE NASTAVAK SUKOBA

Planeta -

Ministar spoljnih pooslova Rusije, Sergej Lavrov, optužio je danas Ukrajinu da je promenila stav u pregovorima u odnosu na dogovore fiksirane u Istanbulu.

"Juče je ukrajinska strana predstavila pregovaračkoj grupi svoj projekat sporazuma u kojem je očigleno napuštanje pozicija koje su pregovarači usaglasili u Istanbulu 29. marta", rekao je Lavrov.

Po njegovim rečima, Ukrajina se ranije obavezala da bezbednosne garancije neće važiti za Krim i Sevastopolj, dok nova verzija dokumenta sadrži "nejasan jezik o nekoj efektivnoj kontroli od 23. februara".

On je takođe ocenio kao neprihvatljivo to što Ukrajina predlaže da se na sastanku lidera dve zemlje razgovara o pitanjima Krima i Donbasa.

Rekao je da je Ukrajina promenila klauzulu o izvođenju vojnih vežbi, ne pominjući potrebu za dobijanjem saglasnosti ruskih vlasti. Istanbulski dokument, naveo je on, izričito kaže da se "u kontekstu neutralnog, vanblokovskog, nenuklearnog statusa, bilo kakve vojne vežbe uz učešće stranih kontingenata održavaju samo uz saglasnost svih država garanta, uključujući i Rusiju".

"Pregovaranje još jednom karakteriše prave namere Kijeva, njegovu liniju odlaganja, pa čak i podrivanja pregovora kroz odstupanje od postignutih dogovora. Kijevski režim kontrolišu Vašington i njegovi saveznici koji guraju predsednika (Ukrajine Volodimira) Zelenskog da nastavi neprijateljstva", rekao je Lavrov.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track