VOJNI ANALITIČAR UPOZORAVA Sledećih nekoliko nedelja u Donbasu moglo bi da izgleda kao Drugi svetski rat
Foto: EPA-EFE/ALISA YAKUBOVYCH

ruska invazija na ukrajinu

VOJNI ANALITIČAR UPOZORAVA Sledećih nekoliko nedelja u Donbasu moglo bi da izgleda kao Drugi svetski rat

Planeta -

Vojni analitičar Nik Rejnolds iz instituta "Royal United Services Institute" govorio je o tome kako bi moglo da izgleda sledećih nekoliko nedelja u ukrajinskom regionu Donbas.

Pritom se osvrnuo na izjavu ukrajinskog ministra spoljnih poslova koji je rekao da bi skorašnja situacija u Donbasu mogla da podseća na Drugi svetski rat.

- Da, mislim da je to tačno. Rusi su povukli vojne snage sa severa Ukrajine, stoga nas možda čeka sukob kakav Evropa nije videla generacijama, rekao je Rejnolds, a prenosi BBC.

Rejnolds smatra da je upitno može li Ukrajina stvarno da povrati nazad tu teritoriju, jer je previše nepoznatih faktora.

- Mnoge Ukrajince je ohrabrilo povlačenje ruskih snaga na severu, ali na jugu i istoku se karta sve više crveni i to pre nego što je stiglo pojačanje sa severa. Dakle, Rusija još uvek ima dobre temelje za napredovanje na jugu i istoku - smatra vojni analitičar.

Što se tiče oružja koje Ukrajina dobija od Zapada, Rejnolds navodi da je ta zaliha ipak ograničena.

- Ukrajina je preokrenula igru na bojnom polju zbog oružja koje joj je slao Zapad. Ali NATO joj je isporučio značajnu količinu svojih zaliha, a ta je zaliha ograničena. Iako će Ukrajini u sledećim nedeljama rata zapadno oružje biti apsolutno neophodno, pitanje je hoće li ga moći, i u kojoj meri, nabaviti, rekao je Rejnolds.

- Naime, nije lako pojačati industrijsku proizvodnju sofisticiranog oružja poput Stingera, Javelina i NLAW-a jer zahtevaju složene lance snabdevanja. Smatram da zapadne vlade jedva drže korak s potražnjom za tim oružjem, dodao je.

- "Switchblade" dronovi bi mogli u kratkom vremenu promeniti stvari na terenu, ali pitanje je postoji li još neka druga vrsta oružja koja bi imala sličan efekat, smatra vojni analitičar.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/BBC/Telegraf

Bonus video:

01:29

VOJNI HELIKOPTERI STIGLI U ČAČAK: Gase vatru koja još uvek tinja u magacinu vojne fabrike Sloboda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track