ZELENSKI ZA BILD Jedan političar iz EU je tražio dokaze da nismo inscenirali masakr u Buči! Seo bih sa Putinom za pregovarački sto
Foto: EPA /UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

direktno

ZELENSKI ZA BILD Jedan političar iz EU je tražio dokaze da nismo inscenirali masakr u Buči! Seo bih sa Putinom za pregovarački sto

Planeta -

Samo nekoliko sati nakon strašnog raketnog napada na železničku stanicu u ukrajinskom gradu Kramatorsku, u kojem je poginulo najmanje 50 civila, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dao ranije dogovoreni veliki intervju za nemački Bild.

„Ne mogu više da plačem, ne plačem više“, odgovorio je Zelenski na pitanje novinara da li još plače kada se dogodio ovakav masakr u Kramatorsku u Buči, posle stotina i stotina mrtvih.

Da li Zelenski mrzi Rusiju?

Da, osećam mržnju prema Rusiji, prema ruskim vojnicima. Kad vidim ove slike pred očima. Ubijena deca bez nogu, bez ruku. To je bes, to je zastrašujuće.

Kao otac, prirodno mislim na svoju decu u takvim trenucima. To su trenuci poput mature ili venčanja, pa pomislite na roditelje mrtve dece. Onda mislite da nikada neće doživeti te trenutke sa svojom decom. Naravno da se ljutim u ovakvim trenucima.

Postoje li spiskovi Rusa za ubijanje?

Zelenski kaže da ne zna zašto, ali je video kako pucaju na civile i čuo je za takve spiskove u velikim gradovima Hersona.

Plaši li se da bi se u ukrajinskim mestima moglo otkriti još mnogo zločina?

„Šta se dešava u selima na jugu, poput Hersona, Zaporožja i na istoku – ne znamo. Mnogi gradovi su jednostavno potpuno uništeni. Nema kuća, nema ljudi – ne znam šta ćemo tamo naći. "

Najgore što je Zelenski čuo u poslednjih nekoliko dana?

Bild piše da je jedan šef evropske vlade tražio od Zelenskog da mu dokaže da zločini u Buči nisu inscenirani. Zelenski nije želeo da otkrije o kome se radi, ali mu je rekao da je više puta rekao da želi dokaze.

Krivi li Nemačku što je odložila sankcije?

Da, neke zemlje, Nemačka je jedna od njih, su protiv embarga na naftu i gas. Drago mi je da 5. paket sankcija EU uključuje embargo na ugalj i drva.

Nemačka nas nije podržala oružjem. Nemačka je otvoreno rekla da nećemo biti članica NATO-a. Ali ako ostanemo iskreni: nemačka retorika se promenila. Nemačka je konzervativna i hladna, ali sada je sve počelo.

Može li Zelenski i dalje da sedi za stolom sa Putinom?

Ukrajina danas nema drugog izbora nego da sedne za pregovarački sto. Ali nijedna druga osoba u Rusiji nema moć da zaustavi ovaj rat. On jedini odlučuje kada će se ovaj rat završiti.

Kurir.rs/Index.hr

Bonus video:

00:26

Volodimir Zelenski: Svaki Rus će saznati ko je ubio njihove sunarodnike

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track