URSULA FON DER LAJEN POSLE POSETE UKRAJINI: Advokati moraju dobro da istraže zločine u Buči!
Foto: EPA / t.me/Denys_Smyhal

poruka

URSULA FON DER LAJEN POSLE POSETE UKRAJINI: Advokati moraju dobro da istraže zločine u Buči!

Planeta -

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da se čini da su ruske snage počinile ratne zločine gađajući civile u Ukrajini, ali je rekla da advokati moraju da istraže navodne incidente.

Napuštajući Ukrajinu nakon posete, ona je rekla da je svojim očima u petak videla uništenje u gradu Buča kod Kijeva. Tim forenzičkih stručnjaka počeo je u petak ekshumaciju masovne grobnice u kojoj se nalaze tela civila, za koje lokalni zvaničnici kažu da su ubijeni dok su Rusi okupirali grad.

„Moj instinkt kaže: ako ovo nije ratni zločin, šta je onda? Ali ja sam lekar po obrazovanju i advokati moraju pažljivo da istraže“, rekla je fon der Lajen novinarima u subotu u vozu iz Ukrajine.

„Videla sam fotografije, pokazao mi je (ukrajinski premijer) Denis Šmihal: Ubijanje ljudi u šetnji. Takođe smo svojim očima mogli da vidimo da uništavanje u gradu ima za cilj živote civila. Stambene zgrade nisu vojni cilj," rekla je.

Moskva je odbacila optužbe za ratne zločine protiv Ukrajine i zapadnih zemalja i negirala da je ciljala civile u, kako Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju i "denacizaciju" svog suseda.

Kremlj je u utorak saopštio da su optužbe da su ruske snage pogubile civile u Buči „monstruozan falsifikat“ sa ciljem da ocrni rusku vojsku.

U petak, istog dana kada su fon der Lajen i Žozep Borel, najviši diplomata EU, posetili Kijev i njegova predgrađa, Ukrajina i njeni saveznici okrivili su Rusiju za raketni napad u kojem su poginule najmanje 52 osobe na železničkoj stanici u Kramatorsku u istočnoj Ukrajini. .

Ministarstvo odbrane Rusije, kako prenosi agencija RIA, tvrdi da rakete, koje su navodno pogodile stanicu Kramatorsk, koristi samo ukrajinska vojska i da ruske oružane snage u petak nisu imale mete u Kramatorsku.

Von der Lajen je rekla da EU radi sa Ukrajinom u zajedničkoj istrazi na prikupljanju dokaza o mogućim ratnim zločinima za upotrebu u budućim sudskim slučajevima.

„Izuzetno je važno da to bude dobro dokumentovano, kako bi se sprečili porazi na sudu ako dokazi nisu dovoljno dobri“, rekla je fon der Lajen.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan rekao je prošlog meseca da je otvorio istragu o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini.

Kurir.rs/Index,hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track