NEHAMER I PUTIN OČI U OČI Počeo susret austrijskog kancelara i ruskog predsednika! Mesto susreta nije Kremlj nego Novo Ogarevo!
Foto: Profimedia, EPA

Brisel i berlin bili unapred upoznati

NEHAMER I PUTIN OČI U OČI Počeo susret austrijskog kancelara i ruskog predsednika! Mesto susreta nije Kremlj nego Novo Ogarevo!

Planeta -

Austrijski kancelar karl Nehamer sastao se danas popodne sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saopštila je državna medijska kuća ORF.

Kako je navedeno za Nehamerov put u Moskvu Berlin i Brisel su bili unapred upoznati.

Glavna tema susreta dvojice lidera je Ukrajina, a najverovatnije jedna od tema biće i gas, što je veoma vžano pitanje za Austriju, saopštio je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Sastanak se održava u predsedničkoj rezidenciji Novo -Ograrevo.

Kako javlja ORF Nehamer je u nedelju rekao da neće biti "moarlno neutralan" prema Putinu.

"Razgovarati ne znači odustajati od svojih pozicija". Inače, Nehamer je u nedelju boravio u Ukrajini, gde se susreo sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ukrajinski ambasador u Austriji Vasil Čiminec izrazio je rezervu u pogledu toga. On se nada rezultatima, ali Putin je trenutno veoma fokusiran na rusku ofanzivu na istoku Ukrajine.

Čiminec je rekao da je veoma važno da je i sam kancelar video sve u Ukrajini, strahote, ratne zločine koje je počinila ruska vojska.

Ako on tokom razgovora sa Putinom u Moskvi „nađe argumente da rat protiv Ukrajine ima visoku cenu za Rusiju“, i ako bi iz tog razgovora mogao da dođe rezultat, kao što su humanitarni koridori za Mariupolj, na primer, to bi naravno bilo pozitivno. Pitanje je, međutim, koje kompromise je Putin spreman da napravi:

„Da vidimo sa kakvim će se rezultatima vratiti kancelar“.

Sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom Nehamer je dogovorio put u Moskvu, a o tome je obavestio i Zelenskog, predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Kurir.rs/ORF.at

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track