TAJNI RAT U UKRAJINI Britanski i američki specijalci ratuju na strani Kijeva! Francuski obaveštajci tvrde: Tu su SAS i Delta
Foto: Profimedia, screenshot

la figaro otkriva

TAJNI RAT U UKRAJINI Britanski i američki specijalci ratuju na strani Kijeva! Francuski obaveštajci tvrde: Tu su SAS i Delta

Planeta -

Francuski list Le Figaro pozivajući se na neimenovani izvoz iz francuske obaveštajne zajednice saopštio je novinaru tog lista da SAD i Velika Britanija vodte "tajni rat" u Ukrajini.

Kako navodi ovaj mediji elitne specijalne snage Velike Britanije i SAD prisutne su u Ukrajini od početka neprijateljstva sa Rusijom od kraja februara.

Vest je objavio međunarodni dopisnik lista Žorž Malbruno u subotu, na dan kada je britanski prmeijer Boris Džonson stigao u posetu Kijevu i susreo se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Malbruno navodno je uočio da je britanski premijer bio okružen stražarima iz elitne jednice SAS, iako ova tvrdnja nije zvanično nikad potvrđena.

Malbruno se zatim oglasio na Tviteru gde je napisao da su jednice britanskog SAS prisutne u Ukrajini još od početka rata, kao i američka jednica "Delta". On je takođe dodao i da je Rusija svesna "tajnog rata" koji su strani komandosi vodili protiv njenih trupa u Ukrajini.

Po Malbrunu u prilog ove tvrdnje stoji da su Velika Britanija i SAD najaktivnijim vojnim pristalicama Kijeva, a još jedna tvrdnja u prig ove teze jeste i ta da je Džonson zamolio Zelenskog da nastavi borbu protiv Rusije dok Moskva ne pristane na mir ili se ponude bolji uslovi.

- Od kada je započela reforma ukrajinske vojske 2015. u skladu sa standardima NATO-a kroz Ukrajinu su defilovali pripadnici zvaničnih oružanih snaga, ali i razni privatni konsultanatoi takozvani vojni instruktori i savetnici. Reforma Ukrajinske vojske je vođena na dva koloseka. Prvi kolosek je zvanična međunarodna vojna saradnja kroz vojne vežbe, taktičke obuke i razmenu ljudstva. Sa druge strane angažovanje privatnih konsultanata se odvijalo u paralelnom procesu, kaže za Kurir bezbednosni analitičar Darko Obradović.

Prema njegovim rečima sama eskalacija sukoba u Ukrajini iskrsla je kao dobra prilika za Zapad, da iskoriste Rusiju kao izazivača i na taj način stave na test ruske vojne doktrine,taktike i sposobnosti.

- Oružani sukob je otvorio mogućnost, koju kreatori nacionalne bezbednosti Zapadnih država, ne mogu da propuste. Ovo je jedinstvena prilika, od invazije SSSR-a na Afganistan, gde postoje realni uslovi da se na test stavi upotreba i izvođenje specijalnih (zamaskiranih) operacija u sukobu sa Ruskom Federacijom. Na ovom mestu podseticu da je u Avganistanu pružena podrška pobunjenicima kako u oružju tako i u vojnoj obuci. Sa druge strane kako je rat u Avganistanu odmicao u podršku pobunjenicima priskočile su, osim Amerike, i Egipat i Velika Britanija, ali i NR Kina i Pakistan. Samo jedna granica sa Pakistanom je obilato eksploatisana u cilju isporuke sofisticiranog oružja, ali i za formiranje bezbednih kampova za obuku i osposobljavanje borbenh grupa. Kasnije su preko NR Kine isporučivani stingeri, dodaje on.

Obradović ističe da situacija koju je Rusija sama kreirala otvorila je mogućnost da se povede asimetrični rat, koji može biti dug i iscrpljujuć.

- Ovakav vid rata preko posrednika sigurno nije bio cilj od početka, ali u novonastalim okolnostima se svakako eksploatiše u potpunosti. U ovom slučaju ima nekoliko prijateljskih granica Poljska, Slovačka, Rumunija i Mađarska. Sve su članice NATO, sve granice su prohodne i omogućavaju direktno snabdevanje međunarodne vojne pomoći ali i formiranje centara za obuku i pregrupisanje.

Mnogi sofisticirani sistemi kao što su Barjaktir TB-2, Svičblejd dronovi, izviđanje, upotreba kvalitetnih obaveštajnih podataka sve to spada u operacije koje se realizuju dirketnom logistikom, razmenom podataka ali i prisustvom "dobrovoljaca" i "neaktivnih" vojnih lica.

Precizni udari ukrajinske vojske i kontrola i koordinacija situacije na terenu jasno ukazuje da ovakva ispomoć obilato postoji.

Ovde treba imati na umu da većina stranca koji učestvuju u sukobu su ugovorci privatnih vojnih kompanija ili dobrovoljci u Nacionalnoj Gardi Ukrajine od kojih večina sigurno nije stihijski upućena u Ukrajinu. Na taj način se izbegava direktno učešće u ratu dok se istovremeno koriste sve mogućnosti takvih aktivnosti.

Sa protokom vremena saznaćemo svu prirodu ovog asimetričnog rata, prirodu učešća stranih instruktora i boraca kao i njihov obim i učešće u direktnim sukobima i kako je nastala ta "maglovita" zona da li su ubacivane diverzantske grupe, izviđači koji su legendirani u okviru nekih nevojnih aktivnosti.

Britanski mediji su sa početkom ruske invazije na Ukrajinu pisali o tome kako je desetine penzionisanih pripadnika specijalnih jednica i vojske odlazio u Ukrajinu da se bore u protivtenkovskom ratu Kijeva protiv Rusije.

I sama ruska vojska je čak nekoliko puta napala ciljeve gde su se navodno nalazili britanski specijalci koji su došli da se bore u Ukrajini.

Kurir.rs/Le Figaro

U Marijupolju blokirani i strani borci

Ruska vojska je u nekoliko navrata prijavila akciju protiv, kako je opisala, „plaćenika“ koji se bore za Ukrajinu. Jedna od nedavnih akcija dogodila se u subotu, baš kada su Džonson i Borel bili u Kijevu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kijev pokušao da upotrebi civilni brod u svom poslednjem neuspelom pokušaju da evakuiše visoko vredno osoblje iz lučkog grada Mariupolja. Pojedinci namenjeni za evakuaciju identifikovani su kao vođe ultranacionalističkog bataljona Azov i strani plaćenici. Postoje nepotvrđeni izveštaji da bi stotine stranih državljana moglo biti blokirano u Mariupolju zajedno sa nekoliko hiljada vojnika Azova.

Vojni savetnici napustili Ukrajinu pre početka rata!

SAD i Velika Britanija su javno izjavile da ne planiraju da umešaju svoje trupe u borbe u Ukrajini. Obe zemlje su glavni dobavljači oružja Kijevu i obučavali su vojnike u Ukrajini pre ruske ofanzive. Prijavljeno je da su vojni eksperti povučeni iz zemlje uoči početka rata.

Britansko ministarstvo odbrane je početkom marta zabranilo aktivnim pripadnicima vojske da putuju u Ukrajinu, rekavši da bi kršenje pravila moglo dovesti do krivičnog gonjenja. Kijev je pozvao dobrovoljce u inostranstvu da se pridruže redovima svoje novostvorene „legije stranaca“ nakon ruskog napada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track