Najnovije vesti

ARAHNOFOBIMA SE OVO NEĆE DOPASTI: Naučnici tvrde da na svetu živi najmanje 50.000 vrsta paukova, a da ih nije otkriveno još toliko
Foto: Scott Camazine / Alamy / Alamy / Profimedia

nauka

ARAHNOFOBIMA SE OVO NEĆE DOPASTI: Naučnici tvrde da na svetu živi najmanje 50.000 vrsta paukova, a da ih nije otkriveno još toliko

Planeta

Naučnici tvrde da prema novim saznanjima, na svetu živi 50.000 vrsta paukova, ali je moguće da ih ima još 50.000, samo nisu otkriveni.

Svetski katalog paukova (WSC), koji se nalazi u Prirodnjačkom muzeju u Bernu, registrovao je prošle sedmice 50.000. vrstu paukova, Guriurius minuano.

Nova vrsta pripada porodici paukova skakača Salticidae, a svoj plen love na grmlju i drveću južnog Brazila, Urugvaja i u okolini Buenos Ajresa. Prvi su ga opisali arahnolog Kimberli S. Marta i njene kolege iz Brazile, a ime je dobio po sada izumrlom narodu Minuane koji je nekada živeo na tom području, prenosi Hina.

Prvi naučni opis pauka datira iz 1757. godine. Iako je bilo potrebno 265 godina da bi se došlo do brojke od 50.000 vrsta, stopa otkrića stalno raste pa je moguće da u narednih 100 godina bude otkriveno još toliko.

"Po našim procenama postoji još otprilike 50.000 vrsta paukova koje dosad nismo otkrili", kažu izdavači Kataloga.

Katalog paukova dostupan je svima na veb stranicama muzeja u Bernu. "Pauci su najvažniji grabljivci na kopnenim staništima Zemlje pa njihovu važnost za okolinu ne treba zanemarivati", navode iz muzeja.

"Pauci konzumiraju od 400 do 800 miliona tona insekata godišnje, što ih čini najvažnijim regulatorima populacije insekata. U skladu sa time, od velike su važnosti za ljude", dodaju iz muzeja.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track