OBRAZOVNI PROGRAM IZAZVAO POLEMIKU: Petake edukuju o prednostima masturbacije "više puta dnevno", uzimanju hormona... VIDEO
Foto: Printscreen/DM/Amaze

bizarno

OBRAZOVNI PROGRAM IZAZVAO POLEMIKU: Petake edukuju o prednostima masturbacije "više puta dnevno", uzimanju hormona... VIDEO

Planeta -

Učenici petog razreda u Nju Džersiju bi mogli uskoro da nauče da su blokatori puberteta prihvatljiv način za "upravljanje" adolescencijom, a masturbacija "nekoliko puta dnevno" zdrav način za ublažavanje stresa.

Novi predlozi nastavnih planova, od kojih su neki praćeni animiranim video zapisima, deo su šireg nastavnog plana i programa zdravstvenog i seksualnog obrazovanja koji je usvojio Odbor za obrazovanje Nju Džersija. Planove, koje je prvi objavio Foks njuz sada razmatraju pojedinačni školski okrugi u državi.

U jednom predloženom planu časa namenjenom učenicima petog razreda pod nazivom "Sve je stvar hormona“, učenicima se daje uputstvo da pogledaju video koji sadrži animaciju pod nazivom "Pubertet i transrodna omladina“.

"Bilo da se identifikujete kao muškarac, žena, kvir ili nešto drugo, vi ste savršeno normalni i postoji mnogo načina da upravljate pubertetom tako da to može biti zabavno, uzbudljivo, a ne zastrašujuće ili stresno", navodi se u videu.

"Ako osećate da vam je potrebno više vremena da istražite šta mislite o svom polu pre nego što vaše telo počne da se menja, važno je da razgovarate sa roditeljem, savetnikom, terapeutom ili doktorom o osećanjima koja imate u vezi sa svojim polom“, dodaje se u edukativnom videu.

"Posle neke rasprave i savetovanja, možda ćete biti upućeni kod endokrinologa. Endokrinolozi su specijalizovani za hormone i najverovatnije će prepisati blokade puberteta nekome ko ih želi. Blokatori puberteta su lekovi koji će sprečiti vaše telo da se promeni", dodaje se.

Među predloženim edukativnim videima je i "Masturbacija: Potpuno normalno" koji poručuje deci da je samozadovoljavanje "nekoliko puta dnevno fizički zdrav način da izraze seksualna osećanja". Za devojčice, masturbacija se predstavlja kao "način da se reše stresa".

Deca uče i o seksualnoj orijentaciji. "Iako mnogi ljudi znaju svoju seksualnu orijentaciju u veoma mladom dobu, takođe je uobičajeno da se u ovom uzrastu osećate zbunjeno u vezi sa svojim mislima i osećanjima u vezi sa tim ko smatrate privlačnim. U stvari, možda ćete razmišljati o ljudima istog i suprotnog pola i biti nesigurni", navodi se u videu.

Senatorka iz redova republikanaca Holi Šepisi nije bila impresionirana nastavnim planovima. "Zaista mislim da je Nju Džersi prokleto sišao sa uma", navela je ona.

Sa druge strane, demokratski guverner Nju Džersija Fil Marfi rekao je Foks njuzu da, iako veruje da roditelji treba da budu uključeni u obrazovanje svoje dece, "neki koriste to kao priliku da pridobiju političke poene i dalje nas podele - mi protiv njih - i to govorim u ime LGBTQIA+ zajednica".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track