PUTIN O SANKCIJAMA: Imamo određene poteškoće ali odbijanje saradnje sa Rusijom ima posledice i po EU i SAD!
Foto: Profimedia/ Mikhail Klimentyev/ TASS

ukrajina

PUTIN O SANKCIJAMA: Imamo određene poteškoće ali odbijanje saradnje sa Rusijom ima posledice i po EU i SAD!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao je na virtuelnom sastanku o ekonomskim i razvojnim pitanjima ruskih arktičkih teritorija i severnomorske rute.

"sprovođenje projekata u arktičkoj zoni Ruske Federacije ne može da se odloži zbog pritiska sankcija, naprotiv, potrebno je povećati tempo njihovog sprovođenja", rekao je Putin, a prenosi ruska agencija TASS.

"Sada, uzimajući u obzir razna spoljna ograničenja i pritiske sankcija, moramo obratiti posebnu pažnju na sve projekte i planove koji se odnose na Arktik. Ne odgađati ih, ne sklanjati u stranu", dodao je.

Putin je rekao da se zadaci Rusije na Arktiku pre svega tiču socijalne sfere i da "najosetljivija pitanja za građane uvek treba da budu u centru pažnje vlasti".

"A u ekstremnim uslovima na Arktiku govorimo o zdravlju, bezbednosti ljudi, životnoj podršci gradovima i mestima", rekao je on.

Putin se posebno osvrnuo na zapadne sankcije i na posledice tih sankcija premda se nije direktno osvrnuo na situaciju u Ukrajini.

Naveo je da je sada, "kao rezultat delovanja neprijateljskih zemalja, prekinut niz transportnih i logističkih lanaca" a neke strane firme "ne ispunjavanju svoje ugovorne obaveze ili ih ne ispunjavaju u potpunosti".

"Naravno, u sadašnjoj situaciji to nam stvara određene poteškoće, ali imamo sve resurse i sve mogućnosti da brzo pronađemo alternativna rešenja te dugoročno dodatno osnažimo našu nezavisnost od spoljašnjih faktora. Izuzetno važan zadatak", rekao je Putin.

Ruski predsednik se obratio Zapadu, rekavši da je "odbijanje normalne saradnje zapadnih zemalja sa Rusijom jednako naštetilo evropskim zemljama i SAD-u".

Putin je rekao da je, iako Rusiji štete zapadne sankcije, to otvorilo "nove mogućnosti za slanje energetskih resursa u zemlje gde su ti resursi stvarno potrebni".

Rekao je da Rusija može lako da preusmeri izvoz svojih ogromnih energetskih resursa sa Zapada u zemlje kojima su potrebni, prenosi Rojters.

Govoreći na sastanku sa zvaničnicima na kojem se razgovaralo o razvoju na ruskom Arktiku, Putin je rekao da bi domaća potrošnja nafte, gasa i uglja takođe mogla da bude povećana.

"Rusija je otvorena za zajednički rad sa svim zainteresovanim partnerima kako u okviru sadašnjih tako i budućih programa i projekata na Arktiku", rekao je ruski predsednik

"Mi na Arktik ne gledamo kao na polje geopolitičkih spletki, već kao na teritoriju dijaloga, stabilnosti i konstruktivne saradnje", dodao je i naglasio važnost sprovođenja prioritetnih investicionih projekata na Arktiku, od kojih zavisi dalji razvoj arktičkih regija, dobrobit stanovnika i ispunjavanje obaveza Rusije prema odgovornim poslovnim partnerima.

Ruska saradnja s drugim zemljama Arktičkog saveta - Kanadom, Danskom, Finskom, Švedskom, Norveškom, Islandom i SAD - drastično je narušena od početka rara u Ukrajini.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track