MASK ŽELI TVITER Najbogatiji čovek na svetu nudi 41 milijardu dolara za društvenu mrežu: Ima neverovatan potencijal, otključaću ga
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

54,20 dolara po akciji

MASK ŽELI TVITER Najbogatiji čovek na svetu nudi 41 milijardu dolara za društvenu mrežu: Ima neverovatan potencijal, otključaću ga

Planeta -

Milijarder Ilon Musk ponudio je da kupi kompletan Tviter za 41,39 milijardi dolara.

Ponuđena Maskova cena od 54,20 dolara po akciji predstavlja premiju od 38 odsto u odnosu na zaključnu cenu Tviterovih akcija 1. aprila, poslednjeg trgovačkog dana pre nego što je javno objavljeno više od 9 odsto ulaganja generalnog direktora Tesle u kompaniju.

Tviter Inc. je u regulatornom podnesku u četvrtak naveo da je Musk, koji trenutno poseduje nešto više od 9% akcija i najveći je akcionar kompanije, u sredu dostavio pismo kompaniji koje je sadržalo predlog za kupovinu preostalih akcija Tvitera koje već ne poseduje.

Akcije Tvitera skočile su skoro 12 odsto pre otvaranja tržišta.

"Uložio sam u Tviter jer verujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora širom sveta, i verujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokratiju", naveo je izvršni direktor Tesle u pismu Bretu Tejloru, predsedniku odbora Tvitera.

„Međutim, otkako sam investirao, sada shvatam da kompanija neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu u svom trenutnom obliku. Tviter treba da se transformiše u privatnu kompaniju. Kao rezultat toga, nudim da kupim 100 odsto Tvitera za 54,20 dolara po akciji u gotovini, 54 odsto premije u odnosu na dan pre nego što sam počeo da ulažem u Tviter i 38 odsto u odnosu na dan pre nego što je moja investicija bila javno objavljena", dodao je on.

Moja ponuda je moja najbolja i konačna ponuda i ako ne bude prihvaćena, morao bih da preispitam svoju poziciju kao akcionara, upozorio je Mask.

"Tviter ima izuzetan potencijal. Otključaću ga", poručio je on.

Mask je dodao da njegova ponuda nije "pretnja", ali "jednostavno nije dobra investicija bez promena koje treba da se izvrše".

"A te promene se neće desiti bez privatizacije kompanije", dodao je on.

Pismo je usledilo nakon što su analitičari spekulisali da bi dolazak Maska u Tviter mogao da nagovesti pokušaj neprijateljskog preuzimanja kompanije.

Mask je prošle nedelje otkrio da je 14. marta postao najveći akcionar Tvitera, sa 9,2 odsto udela u kompaniji.

Dan nakon što je otkrio svoj udeo, izvršni direktor platforme Parag Agraval objavio je da je osnivač Tesle pozvan da se pridruži upravnom odboru kompanije, mesto koje je rado prihvatio.

Prihvatanjem mesta u odboru, Mask je bio ograničen u tome koliko akcija kompanije može da poseduje, sa ograničenjem od 14,9 odsto. Međutim, u nedelju je Parag objavio da je izvršni direktor SpaceX-a formalno odbio svoje mesto u odboru.

Mask (50) je u ponedeljak podneo novu prijavu Komisiji za hartije od vrednosti (SEC), ukazujući da je odbio svoje mesto u odboru.

U dokumentu se navodi da Mask može da "iznese svoje stavove" o politici i uslugama Tvitera odboru ili na društvenim medijima. Takođe može da kupi dodatne akcije ili da proda akcije Tvitera, ako smatra da treba.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track