ŠEF CIA POBROJAO NAJVEĆE PRETNJE PO SAD: Nikada nismo morali da se nosimo sa protivnikom toliko velikog dometa
Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

izazovi, pretnje i nova era

ŠEF CIA POBROJAO NAJVEĆE PRETNJE PO SAD: Nikada nismo morali da se nosimo sa protivnikom toliko velikog dometa

Planeta -

Šef američkih obaveštajnih službi nazvao je Peking "najvećim izazovom“ a Rusiju "nuklearnom pretnjom" SAD.

Direktor CIA-e Vilijam Berns predstavio je glavne pretnje sa kojima se suočavaju Sjedinjene Države, izdvojivši uspon Kine na svetskoj sceni i vojnu ofanzivu Rusije na Ukrajinu kao glavne izazove i najavio da je obaveštajna služba SAD ušla u "novu eru“.

Govoreći na Tehnološkom institutu Džordžije, u svom prvom javnom govoru u svojstvu šefa agencije, Berns je rekao da su "sve više neprijateljska Kina i neprijateljska i revizionistička Rusija“ primorale Lengli da "preispita sebe kako bi se uspešno takmičili u ovom novom dobu".

"Kina Si Đinpinga je naš najveći izazov, na mnogo načina najteži test sa kojim se CIA ikada suočila“, rekao je Berns. "Kao obaveštajna služba, nikada nismo morali da se nosimo sa protivnikom sa većim dometom".

Nazvavši Kinu "tihim partnerom“ ruske agresije na Ukrajinu, šef obaveštajne službe je takođe upozorio da vojna operacija koja je u toku predstavlja "neposrednu pretnju" i upozorio da "očaj“ predsednika Vladimira Putina zbog večikih gubitaka i neuspeha može da izazove nuklearni sukob.

"S obzirom na potencijalni očaj predsednika Putina i ruskog vođstva, s obzirom na zastoje s kojima su se do sada suočavali, u vojnom smislu, niko od nas ne može olako shvatiti prijetnju koju predstavlja potencijalno pribegavanje taktičkom nuklearnom oružju ili nuklearnom oružju niskog učinka", rekao je Berns.

Berns je takođe primetio da uprkos "retoričkom držanju“ Moskve – koja je svoje nuklearne snage stavila u status više pripravnosti ubrzo nakon što je krenuo napad na Ukrajinu krajem februara – Sjedinjene Države "nisu videle mnogo praktičnih dokaza" stalnog raspoređivanja koji bi izazvali veću zabrinutost.

"Očigledno je da smo jako zabrinuti. Znam da je predsednik Bajden duboko zabrinut i da želi da izbegne Treći svetski rat i prav u kojem, znate, nuklearni sukob postaje moguć", rekao je Burns.

Od kada je preuzeo dužnost, američki predsednik Džo Bajden je u više navrata predstavljao Kinu kao glavnog protivnika Vašingtona, nastavljajući neprijateljsku politiku Donalda Trampa.

Rusija je takođe bila istaknuta u retorici Bele kuće, koja se poslednjih meseci samo intenzivirala. Bajden je optužio svog ruskog kolegu za ratne zločine i "genocid" i u jednom trenutku je delovalo da poziva na promenu režima u Rusiji.

Kurir.rs/Agencije/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track