Reaktor centrale Bušer radi punim kapacitetom
Foto: Tanjug

Reaktor centrale Bušer radi punim kapacitetom

Planeta -
SAD i neki njihovi saveznici, smatraju da je ova centrala deo plana Irana da proizvede nuklearno oružje, što Teheran negira

TEHERAN - Reaktor nuklearne elektrane Bušer na jugu Irana, dostigao je pun kapacitet od 1.000 megavata, saopštio je visoki iranski zvaničnik.

Zamenik direktora Organizacije za atomsku energiju Mohamed Ahmadian rekao je da je reaktor svoj pun kapacitet dostigao u petak uveče.

Reaktor nuklearne elektrane u luci Bušer, koja je izgrađena uz pomoć Rusije, počeo je da radi, s malim kapacitetom, prošle godine, preneo je AP.

SAD i neki njihovi saveznici, smatraju da je ova centrala deo plana Irana da proizvede nuklearno oružje, što Teheran negira.

Projekat Bušer datira iz 1974. godine, kada je šah Mohamed Reza Pahlavi sklopio ugovor sa nemačkom kompanijom "Simens" o njegovoj izgradnji reaktora.

"Simens" se, međutim, povukao iz projekta, posle Islamske revolucije u Iranu 1979. godine.

Iran je 1992. potpisao sa Rusijom ugovor vredan milijardu dolara da bi se projekat završio, a radovi su počeli 1995. s namerom da budu završeni 1999, što se nije dogodilo zbog tehničkih i finansijskih nesuglasica.

Reaktor je pušten u rad prošlog leta, s minimalnim kapacitetom, kako bi prošao neophodne testove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track