SUKOBI NA ZAPADNOJ OBALI: Izraelska avijacija uništila Hamasovo skladište oružja
Foto: EPA/MOHAMMED SABER

napadi

SUKOBI NA ZAPADNOJ OBALI: Izraelska avijacija uništila Hamasovo skladište oružja

Planeta -

Izraelska avijacija uništila je Hamasovo skladište oružja, saopštila je vojska te zemlje. Palestinci navode da je došlo do razmene vatre između izraelskih snaga i Palestinaca u Dženinu.

Dan ranije Izrael je napao jug Gaze, kao odgovor na raketni napad koji je pokrenut iz te oblasti, navodi portparol izraelske vojske.

Izraelska vojska saopštila je da su njeni borbeni avioni uništili prostorije u kojima Hamas pravi oružje. Iz Hamasa su rekli da su pokušali da obore izraelske avione, ali da nisu uspeli, kao i da nema povređenih.

U međuvremenu, došlo je do sukoba izraelskih snaga i naoružanih Palestinaca na Zapadnoj obali, u gradu Dženin.

Iako je, prema bezbednosnim procenama, za jučerašnji raketni napad na Izrael odgovoran Islamski džihad, vojska je navela da "Hamas smatra odgovornim za dešavanja u Gazi".

Nakon izraelskog napada portparol Hamasa Hazem Kasem je rekao da je "borba protiv okupacije legitimno pravo u Gazi, na Zapadnoj obali i unutar Zelene linije". On je dodao i da izraelski napadi na "prazne mete predstavljaju neuspeh Izraela u pokušajima da zaustave Palestince od zaštite Jerusalema i džamije Al-Aksa".

Juče je izraelski odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" presreo raketu lansiranu iz Pojasa Gaze, što je prvi takav napad u poslednja četiri meseca. Nije bilo povređenih.

Hamas i Islamski džihad su u poslednje vreme pretili napadima na Izrael nakon tenzija u Jerusalemu, a naročito upada izraelskih snaga u Al-Aksu.

Iako izraelski obaveštajci ne očekuju da će se poslednje eskalacije preliti u rat, vojska se pripremila za mogućnost dalje eskalacije.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja