NOVA PONUDA RUSIJE: Spremni smo SUTRA da proglasimo primirje u Marijupolju od 14 sati! OVO su uslovi!
Foto: EPA/Mariupol City Council

poruka kijevu

NOVA PONUDA RUSIJE: Spremni smo SUTRA da proglasimo primirje u Marijupolju od 14 sati! OVO su uslovi!

Planeta -

Rusija je spremna da sutra proglasi primirje u Marijupolju, kako bi militantni nacionalisti i strani plaćenici mogli da polože oružje i predaju se, izjavio je večeras komandant Kontrolnog centra nacionalne odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

"Uprkos odsustvu bilo kakve akcije vlasti u Kijevu da spasu svoje vojnike, a imajući u vidu neodgovornost državnih zvaničnika za tužan ishod jedinog otpora u Marijupolju, Vojska Rusije, rukovodeći se isključivo humanim načelima, nacionalistima i stranim plaćenicima ponovo nudi mogućnost da polože oružje i predaju se", rekao je Mizincev, dodavši da primirje počinje u 14 sati po moskovskom vremenu, prenosi Tass.

On je naglasio da svima koji se predaju Rusija garantuje život i medicinsku pomoć i podsetio da je ruska vojska pokazala da poštuje Ženevsku konveciju u postupanju sa ratnim zarobljenicima, uključujući i marince koji su se predali.

Mizincev je rekao da od 13 časova po moskovskom vremenu dve strane mogu da uspostave kontakt, ukoliko ukrajinski vojnici budu želeli da prihvate ponudu.

Primirje će početi ukoliko ruska strana istakne crvenu, a ukrajinska belu zastavu duž čitavog perimetra čeličane Azostal, kazao je Mizincev.

Ukoliko bude tako, ukrajinski vojnici i strani plaćenici bi počeli da se predaju od 14 časova, precizirao je Mizncev, koji je pozvao vlast u Kijevu da postupi razumno i da svojim vojnicima da instrukcije da obustave besmisleni otpor.

Kurir.rs / Fonet, Foto: EPA/Mariupol City Council

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track