UKRAJINCI U MOBILNIM TELEFONIMA IMAJU TAJNO ORUŽJE! Evo kako u samo par klikova nanose štetu PUTINOVIM TRUPAMA!
Foto: Profimedia, EPA/ROMAN PILIPEY, EPA/IRINA GORBASYOVA

Građani javljaju vojsci

UKRAJINCI U MOBILNIM TELEFONIMA IMAJU TAJNO ORUŽJE! Evo kako u samo par klikova nanose štetu PUTINOVIM TRUPAMA!

Planeta -

Ukrajinici u mobilnim telefonima imaju specijalnu aplikaciju koja se pokazala kao efikasno oružje protiv ruskih snaga.

Digitalizacija državne uprave nije zaobišla ni Ukrajinu. Iako iz današnje perspektive rata i ratnih razaranja izgleda kao daleka prošlost, digitalizacija je bila jedno od predizbornih obećanja aktuelnog predsednika Vladimira Zelenskog.

Tako je u februaru 2020. puštena u rad aplikacija “Diia”, koja je trebalo da bude jednostavniji način komunikacije između građana i vlasti i da im omogući pristup javnim uslugama, plaćanju poreza i pristup ličnim podacima.

Ali to ne znači da u ratu “Diia” ne radi. Naprotiv, dobila je mnogo važniju i ne tako uobičajenu ulogu. Ministarstvo za digitalnu transformaciju je u okviru aplikacije instaliralo novu funkciju pod nazivom E-neprijatelj. Funkcija je veoma jednostavna i, za vladu, izuzetno korisna. Omogućava građanima Ukrajine da prijave položaj ruskih trupa direktno sa svojih pametnih telefona.

Na ovaj način ukrajinska vlada, kao i vojska, dnevno primaju hiljade prijava. Kao i preko zvaničnog Telegram kanala. Takve informacije pomogle su ukrajinskim trupama da pronađu i unište ruski konvoj u blizini Kijeva, piše Bussines Insider, a prenosi Dnevnik.hr.

Glavna prednost E-neprijatelja je u tome što za pristup “Diia” aplikaciji korisnik mora da koristi korisničko ime i lozinku registrovane u sistemu e-pasoša. Na ovaj način vojska zna da iza informacija o lokaciji ruskih snaga stoji lice sa imenom i prezimenom, ističe direktor razvoja e-usluga u Ministarstvu digitalne transformacije Slava Banik i dodaje da je mnogo lakše proveriti ovu informaciju.

Kako je objasnio Banik, nakon prijave na “Diia”-u i odabira opcije E-neprijatelj, korisnici se preusmeravaju na poseban Telegram kanal gde mogu da ostave ključne informacije kao što su lokacija trupa, tip trupa, da li idu peške ili su u vozilima , procenjeni broj vojnika i vreme poslednjeg kontakta.

Za samo mesec dana, koliko je ova funkcija aktivna, informacije je podelilo preko 260 hiljada ljudi.

Ukrajinske vlasti se nadaju da će im takva mreža doušnika pomoći da budu korak ispred ruskih snaga, ali i dokumentovati ratne zločine koji se dešavaju širom zemlje. Dakle, nakon što su se pojavile informacije o masakru u Buči, pozvali su preživele ili svedoke da prijave šta znaju (uključujući sve fotografije ili video zapise) putem aplikacije. Za sada, čini se, Ukrajinci koriste tehnologiju na sve moguće načine da bi se odbranili. I, po svemu sudeći, dobro im ide.

Kurir.rs/Mondo/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track