GENIJALNA IDEJA JAPANSKIH NAUČNIKA: Osmislili električne štapiće za jelo koji smanjuju unos soli VIDEO
Foto: Meiji University /Kirin Holdings / Ferrari / Profimedia

medicina

GENIJALNA IDEJA JAPANSKIH NAUČNIKA: Osmislili električne štapiće za jelo koji smanjuju unos soli VIDEO

Planeta -

Japanski istraživači razvili su kompjuterziovane štapiće za jelo koji regulišu slanoću jela i koji bi mogli da pomognu onima koji iz zdravstvenih razloga treba da smanje unos natrijuma u organizam.

Štapići utiču na poboljšanje ukusa jela tako što koriste elektrostimulaciju i mini-kompjuter koje se nosi oko zgloba, poput narukvice.

Uređaj koristi slabu električnu struju da bi iz hrane preneo jone natrijuma preko štapića za jelo do usta, gde se stvara osećaj slanoće, rekao je profesor sa Univerziteta Meiji, Homei Mijašita.

"Kao rezultat tog procesa, slani ukus pojačava se za jedan i po put", dodao je on, a prenose svetske agencije.

Mijašita i članovi njegove laboratorije istraživali su različite načine stimulacije ljudskih čuča. Ovaj naučnik je ranije razvio i TV ekran koji može da oponaša različite ukuse hrane.

Ovi štapići posebno će koristiti Japancima koji tradicionalno preferiraju slanije ukuse.

Prosečan odrasli Japanac dnevno konzumira oko 10 grama soli, a to je dvostruko više od količine koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Prekomeran unos natrijuma u organizam povezan je sa povećanom učestalošću razvoja visokoga krvnog pritiska, moždanog udara i ostalih bolesti.

Mijašita i njegov tim rade na usavršavanju svog protopita štapića i nadaju se da će ih pustiti u komercijalnu prodaju već sledeće godine.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track