AMERIČKA ADMINISTRACIJA RAZMATRALA AKTIVIRANJE NUKLEARKE NA MESECU? Čudni prioriteti tajnog programa ministarstva odbrane
Foto: Marco Taliani de Marchio / Alamy / Alamy / Profimedia

svemir

AMERIČKA ADMINISTRACIJA RAZMATRALA AKTIVIRANJE NUKLEARKE NA MESECU? Čudni prioriteti tajnog programa ministarstva odbrane

Planeta -

Posle poverljivih dokumenata o susretima sa NLO, sada su se pojavila tajna dokumenta programa američke vlade za identifikovanje pretnji iz svemira.

Sada ugašeni Napredni program identifikacije pretnji iz svemira (AATIP) američke vlade potrošio je milione dolara poreskih obveznika na istraživanje bizarnih, eksperimentalnih tehnologija kao što su ogrtači nevidljivosti, antigravitacijski uređaji, prohodne crvotočine i predlog da se nuklearnim eksplozivom napravi tunel kroz Mesec, navodi se u desetinama dokumenata do kojih je došao Vajs.

Dokumenta, koji uključuju skoro 1.600 stranica izveštaja, predloga, ugovora i beleški sa sastanaka, otkrivaju neke od čudnijih prioriteta AATIP – tajnog programa Ministarstva odbrane koji je trajao od 2007. do 2012. godine, ali je javnosti postao poznat tek 2017. kada je bivši direktor programa dao ostavku u Pentagonu.

Te godine, AATIP je postao sinonim za NLO, zahvaljujući nekoliko sada već ozloglašenih video snimaka neidentifikovane letelice koja se kreće na naizgled nemoguće načine a koje je bivši direktor Luis Elizondo pustio u medije nakon što je podneo ostavku.

Novi dokumenti sugerišu da je AATIP istraživao više od prijavljenih NLO susreta. Vajs je do 51 dokumenta stigao preko zahteva Zakona o slobodi informacija (FOIA) podnetog pre četiri godine.

Možda najintrigantniji deo celog paketa su desetine Referentnih dokumenata odbrambenih obaveštajnih službi (DIRD), u kojima se govori o održivosti različitih "naprednih tehnologija“. Ova kolekcija uključuje izveštaje o "protometnim crvotočinama, zvezdanim vratima i negativnoj energiji“, "visokofrekventnim gravitacionim talasnim komunikacijama“, "varp pogonu, tamnoj energiji i manipulaciji dodatnim dimenzijama“ i mnogim drugim temama koje će fanovima naučne fantastike zvučati poznato, piše Sajens alert.

Mnogi izveštaji naglašavaju nepraktičnost primene naprednih tehnologija. U izveštaju DIRD-a o plaštu nnevidljivosti, na primer, autori (čija su imena redigovana u svim izveštajima) pišu da su "savršeni uređaji za prikrivanje nemogući jer zahtevaju materijale u kojima se brzina svetlosti približava beskonačnosti“. Međutim, uređaji za maskiranje koji čine objekte nevidljivim za senzore zasnovane na mikrotalasnoj pećnici, kao što su radari i detektori pokreta, "definitivno su na dohvat ruke sadašnje tehnologije“, napisali su autori izveštaja.

Ni drugi izveštaji se ne libe od smelih, ponekad neobičnih predloga za realizaciju naprednih tehnologija. U izveštaju o "propulziji negativne mase“, autori predlažu plan za traženje izuzetno lakih metala u centru Meseca koji mogu biti "100.000 puta lakši od čelika, ali i dalje [imaju] snagu čelika“. Da bi se došlo do središta Meseca, autori su predložili probijanje tunela kroz lunarnu koru uz pomoć termonuklearnih eksploziva.

Naravno, SAD nisu nuklerale na Mesec i ne pokazuju neposrednu nameru da to urade. NASA-ine predstojeće misije Artemis planiraju da vrate ljude na Mesec prvi put od ere Apola, sa krajnjim ciljem da se tamo uspostavi održivo ljudsko prisustvo. Potresanje Meseca nuklearnim eksplozijama verovatno bi bilo u suprotnosti sa ovom misijom.

Nejasno je da li su ovi DIRD dokumenti ikada doveli do bilo kakvih dugoročnih ulaganja u napredne tehnologije. Prema Vajsu, veći deo AATIP-ove agende oslanjao se na istraživanje ugovora iz privatne kompanije BAASS. Kompanija – koju vodi Robert Bigelou, lični prijatelj pokojnog senatora Harija Rida, koji je bio odgovoran za stvaranje AATIP – dobila je ugovor od 10 miliona dolara za njihovu prvu godinu istraživanja za program.

Pre tri nedelje, britanski tabloid San objavio je više od 1.500 stranica dokumenata koji se odnose na navodne susrete sa NLO-ima koje je katalogizirao AATIP. Među dokumentima je bio i izveštaj o navodnim biološkim efektima NLO susreta na ljude. U izveštaju su navedeni paraliza, otmica i trudnoća kao prijavljeni neželjeni efekti navodnih susreta sa NLO-ima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track