TV DUEL PREDSEDNIČKIH KANDIDATA Le Pen: Ne treba da izvršimo harakiri u nadi da će to naškoditi Rusiji; Makron: Zavisiš od Putina
Foto: EPA / Ian Spencer Langsdon, EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV

francuska

TV DUEL PREDSEDNIČKIH KANDIDATA Le Pen: Ne treba da izvršimo harakiri u nadi da će to naškoditi Rusiji; Makron: Zavisiš od Putina

Planeta -

Kandidat partije "Nacionalno ujedinjenje" za predsednika Francuske Marin le Pen izjavila je da bi embargo na uvoz nafte i gasa iz Rusije bio harakiri za Evropu, kao i da ne bi uticao na samu Rusku Federaciju.

- Ne treba da izvršimo harakiri u nadi da će to naškoditi Rusiji, dok će ona sama pronaći gde da izvozi naftu i gas, rekla je Le Penova tokom televizijske debate sa aktuelnim predsednikom Emanuelom Makronom, koji se kandiduje za drugi mandat.

Makron je optužio svoju rivalku da "zavisi od ruske vlasti i predsednika Vladimira Putina", navodeći da je bila prvi evropski političar koji je priznao rezultate aneksije Krima 2014. godine.

On je naveo da je stranka Le Penove 2017. godine podigla kredit od ruske banke, na šta je ona odgovorila da je to učinila, jer nijedna francuska banka nije htjela da joj odobri kredit.

S tim u vezi, sugerisala je na moguće mešanje Makrona dok je bio ministar finansija Francuske, što je on demantovao, prenosi Sputnjik.

Le Penova je napomenula da ne nastoji da zemlja napusti EU, već da želi da izvrši njenu duboku reformu i više zaštiti nacionalne interese.

Francuski lider kritikovao je predlog Le Penove da napusti evropsko energetsko tržište ukoliko bude izabrana za predsednika.

- Reforma evropskog tržišta se ne dešava za mesec dana. Činjenica da ste predložili da napustite evropsko energetsko tržište je ogromna greška - rekao je Makron tokom televizijske debate.

Govoreći o Ukrajini, Makron je istakao da je uloga Pariza da spreči eskalaciju u toj zemlji.

- Moramo da se pridržavamo našeg kursa koji se sastoji u tome da ne dozvolimo širenje tog rata. Uloga Francuske je i da pruža podršku Ukrajini, rekao je Makron, dodajući da Evropa zajedno sa Francuskom treba da bude "sila ravnoteže".

Le Penova i Makron učestvovaće u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, koji će biti održan 24. aprila.

U prvom krugu održanom 10. aprila, Makron je osvojio 27,84 odsto glasova, a Le Penova 23,15 odsto.

Kurir.rs/Agencije/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track