ŽURKA!!!! Posle dve godine pauze vraća se karneval u Riju, gradonačelnik predao ključeve grada kralju Momou VIDEO
Foto: Brazil Photo Press / SplashNews.com / Splash / Profimedia

rio de žaneiro

ŽURKA!!!! Posle dve godine pauze vraća se karneval u Riju, gradonačelnik predao ključeve grada kralju Momou VIDEO

Planeta -

Karneval u Rio de Žaneiru, poznat kao "meka" karnevala, vratio se posle dve godine pauze izazvane pandemijom koronavirusa.

Gradonačelnik Rio de Žaneira, Eduardo Paes predao je ključeve grada karnealskom "kralju Momou" i tako otvorio festival.

Ulične zabave u Riju, poznate kao "blokos" nisu dobile dozvolu gradskih vlasti ali je gradonačelnik rekao da neće slati gardu na učesnike.

"Gradska većnica neće sprečiti ljude da budu na javnim mestima, da slave, ali nemoguće je da se to dogodi u tako (velikom) broju“, rekao je Paes a prenosi Tajm.

Karneval 2022. trebalo je da se održi od četvrtka 24. februara do utorka 1. marta, ali je zbog omikron soja korone koji se širi Brazilom, fešta odložena za dva meseca, i karneval će biti organizovan između 20. i 30. aprila 2022. godine.

Zbog pandemije, karneval je bio organizovan 2020. godine ali bez velikih gužvi, da bi dogodine bio otkazan.Pre dve godine je Brazil prvi put odložio festival posle jednog veka.

Gradonačelnik je prošle godine simbolično uručio ključ grada zdravstvenim radnicima u laboratorijskim mantilima, nakon što je najavio otkazivanje karnevala zbog pandemije.

Prvi karneval osmišljen je kao gozba 1640ih godina, po uzoru na rimski festival Saturnalije, gde su prisutni odavali počast grčkim bogovima vina.

Festival Entrudo su uveli Portugalci, inspirišući nastanak karnevala u Brazilu. Godine 1840. održan je prvi maskenbal u Riju, sa polkom i valcerom koji su bili u centru pažnje, zajedno sa kombinacijom mnogih plesova.

Afrička kultura je od tada u velikoj meri uticala na karneval uvođenjem sambe muzike 1917. Samba se sada smatra tradicionalnom brazilskom muzikom.

Kralj Momo se smatra kraljem karnevala na brojnim latinoameričkim svečanostima, uglavnom u Brazilu i Kolumbiji. Lokalna zajednica često bira ljude da igraju ulogu kralja Momoa, što se smatra velikom čašću.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track