ŠTA SE KRIJE IZA ODLUKE ČLANICA EU I NATO DA UKRAJINI DAJU SVOJE TENKOVE: Da li je strateško strpljenje Zapada potrošeno?
Foto: Foto: Printscreen Youtube/Postani vojak

Naoružavanje

ŠTA SE KRIJE IZA ODLUKE ČLANICA EU I NATO DA UKRAJINI DAJU SVOJE TENKOVE: Da li je strateško strpljenje Zapada potrošeno?

Planeta -

Vest dana u Evropi u četvrtak bilo je da je Slovenija odlučila da svoje tenkove M-84 druge i treće serije koje je nasledila od JNA ustupi Ukrajini. Ova priča do sad je bila negirana nekoliko puta, ali negiranje je prestalo onda kada se oglasila nemčka DPA (Deutchland press agency) sa informacijom o slovenačkim tenkovima. U tu priču onako pride dodata je i Rumunija sa njihovim T 72.

Ali, krenimo redom.U četvrtak prvo je nemački Bild objavio ovu informaciju, samo sa jednim detaljom spominjao se tenk T-72, dok Slovenija ima M-84. Neki su tvrdili da su novinari zamenili Sloveniju za Slovačku, jer ta zemlja je odlučila da svoje T-72 ustupi

Kako prenosi nemačka novinska agencija DPA, Nemačka je zaključila sporazum o isporuci teškog naoružanja Ukrajini sa nekoliko istočnoevropskih zemalja, uključujući Sloveniju, koja treba da pošalje tenkove u Ukrajinu. Zauzvrat, Nemačka će ih zameniti oklopnim vozilima nemačke proizvodnje iz sopstvenih zaliha.

M-84, tenk, Slovenačka vojska
foto: Foto: Printscreen Youtube/Postani vojak

Nemački sporazum o isporuci teškog naoružanja Ukrajini potvrdila je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht, navodi francuska novinska agencija AFP.

DPA navodi da će Nemačka u skladu sa sporazumom obezbediti Sloveniji oklopna vozila tipa "marder" i fuchs. U pitanju je borbeno vozilo pešadije i oklopni transporter. Slovenačke želje takođe malo odskaču od ponude pa se razmišlja i o tenku Leopard 2, borbenim vozilima pešadije "Puma", ali i točkašima Bokser.

U slovenačkom Ministarstvu odbrane rekli su za STA (Slovenska tiskovna agencija) da ne mogu da komentarišu moguće sporazume o isporuci oružja Ukrajini.

Kasnije je Ministarstvo odbrane saopštilo da je ministar odbrane Matej Tonin u sredu imao video konferenciju sa nemačkom koleginicom Kristin Lambreht.

"Na sastanku je razgovarano o tome kako zemlje saveznice mogu pomoći Ukrajini da se odbrani od ruske agresije. S tim u vezi, razgovaralo se o različitim opcijama kako Slovenija i Nemačka mogu zajedno da pomognu Ukrajini", rekli su oni.

Nikola Lunić
foto: Foto Printscreen Youtune

Dodali su da će razgovori biti nastavljeni po donošenju odluka i o tome će obavestiti javnost.

Ovo ovoj priči svoj stav izneo je i Nikola Lunić kapetan bojnog broda u penziji, izvršni direktor Saveta za strateške politike i bivši izaslanik odbrane Republike Srbije u Londonu

- U toku je isporuka velikog broja tenkova T-72 Ukrajini iz mnogih evropskih zemalja (Češka, Slovačka, Rumunija, Poljska, Slovenija, Bugarska). Ukrajinske snage će ovom isporukom značajno ojačati ofanzivne sposobnosti. I bez obzira što nema direktnog sukoba, EU jeste u ratu! Ukoliko shvatimo da je Evropa uključena u rat, onda je jasnije koliko nam je neodrživa pozicija balansiranja spoljne politike i vojne neutralnosti. U međunarodnim odnosima nema ljubavi, kao što je nije imala ni Rusija kad je 1990-tih naoružavala Hrvatsku i tako omogućila i saučestvovala u Oluji, Bljesku, Medačkom džepu.... A mi smo sada u situaciji da sve izgubimo zbog neuzvraćenih emocija. I ne samo da dovedemo u pitanje opstanak srpskog etnosa, već i državnosti, kaže Lunić i dodaje

- Strategijsko strpljenje Zapada je potrošeno, a? na međunarodnoj sceni je u toku repozicioniranje moći. Ni svet ni Evropa neće biti isti kao pre. Pitanje je samo jedno: Volimo li više autokratski režim u Moskvi od Srbije i od budućnosti naše dece? U ratnom vremenu nema te vrste konformizma sa neutralnošću. Jednostavno je - ili si saveznik ili neprijatelj, dodaje on.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track