MISTERIOZNE SMRTI RUSKIH OLIGARHA: Četiri biznismena umrla pod sumnjivim okolnostima u protekla dva meseca
Foto: screenshot Youtube/Tribunnews, screenshot Youtube/REP UPDATE

koincidencija?

MISTERIOZNE SMRTI RUSKIH OLIGARHA: Četiri biznismena umrla pod sumnjivim okolnostima u protekla dva meseca

Planeta -

Za dva dana dva ruska oligarha pronađena su ubijena zajedno sa svojim ženama i ćerkama.

Vlasti ove slučajeve vode kao "ubistvo-samoubistvo", ali je uzbunu sada izazvala informacija koja se pojavila u medijima, da su još dvojica naftnih biznismena stradala pod "misterioznim" okolnostima ranije ove godine.

Sergej Protosenja

U utorak, Sergej Protosenja (55) pronađen je obešen ispred svoje vile u Španiji, dok su njegova žena Natalija (33) i ćerka Marija (18) otkrivene u kući, iskasapljene sekirom i nožem na spavanju.

Policiju je pozvao najstariji sin para koji je podigao uzbunu kad mu se niko nije javio na telefon. Protosenjino lično bogatstvo je bilo preko 433 miliona dolara.

Prema preliminarnim izveštajima, katalonske vlasti smatraju da se bivši potpredsednik i glavni računovođa velike gasne kompanije “Novatek” blisko povezane sa Kremljom ubio, pošto je ubio ženu i ćerku jer su pored njegovog tela pronađeni sekira i nož.

Lokalni mediji međutim sumnjaju u ovu teoriju i tvrde da u vili u Kosta Bravi nije pronađeno oproštajno pismo a na oružju nema nijednog otiska.

Zvaničnici navode da je reč o ubistvu-samoubistvu, a da otisaka prstiju nema jer su krvave čarape koje su pronašene navodno korišćene kao improvizovane rukavice.

Lokalni sajt El Punto Avuija navodi da se Protosenja školovao za inženjera i ekonomistu i postao glavni finansijski direktor naftne kompanije Tarkosaleneftegaz i glavni računovođa u naftnom gigantu Novatek.

Novatek-Tarkosaleneftegaz je osnovan 1994. godine i upravlja naftnim i gasnim poljima.

Katalonska policija sada istražuje mesto događaja, pregleda snimke bezbednosnih kamera, a Njuzvik navodi pozivajući se na lokalne izvore da su sekira i nož poslati na forenzičko ispitivanje.

Portal Gerio.cat piše da istražitelji za sada isključuju mogućnost da je ovaj zločin delo ruske mafije i idu sa teorijom da je reč o nasilju u porodici. Prema izvorima bliskim slučaju, nije bilo nasilnog ulaska u kuću, niti bilo kakvih naznaka da je u kući tokom incidenta bilo više ljudi.

Sergey Protosenya
foto: screenshot Youtube/Tribunnews, screenshot Youtube/REP UPDATE

Vladislav Avajev

Dan pre smrti Protosenje, hiljadama kilometara daleko, u penthausu u elitnom kvartu Moskve pronađeno je telo Vladislava Avajeva (51) kao i tela njegove, navodno trudne, žene Jelene (47) i ćerke Marije (13).

Avajev je bio potpredsednik Gasprombanke - banke stvorene da radi za ruskog naftnog giganta Gasprom - i bio je zvaničnik Kremlja.

Tela, sva sa ranama od metaka, pronašla je starija ćerka Anastasija koja je ušla u stan vredan dva miliona funti kad nije mogla da stupi u kontakt sa porodicom.

Istražitelji su u saopštenju naveli da je glavna teorija da je Avajev ubio svoju ženu i ćerku a potom i sebi oduzeo život.

Istražitelji su rekli da imaju u vidu sve moguće uzroke masakra na 14. spratu zgrade u Moskvi, koji je obavljen “sa Avajevljevim pištoljem”, i da ispituju sve veze sa njegovim poslom i privatnim životom.

Anastasija je, kako se navodi u medijskim izveštajima, rekla policiji da je pištolj bio u očevoj ruci kad je pronašla njegovo telo.

Avajev je napustio Gasprombanku kao potpredsednik ali nije poznato da li je zadržao veze sa njom. Prethodno je bio zamenik šefa “velikog odeljenja” u Putinovoj administraciji Kremlja. Bogatstvo je stekao preko svoje građevinske kompanije.

Jedna je teorija da je bilo ljubomore nakon što je otkriveno da je Jelena u petom mesecu trudnoće sa šoferom, prenosi Dejli mejli. Spekuliše se i da je Avajev saznao za ženinu aferu i otpustio vozača, a ima i tvrdnji da je par bio umešan u sudski spor finansijske prirode. Mediji navode da je Avajev navodno satima mučio ženu i pucao joj u udove pre nego što je ubio.

Istražitelji, zvanično, ispituju niz tragova. U luksuznom stanu Avajeva, zaključanom iznutra kako je rekla Anastasija, pronađeno je ukupno 13 komada oružja, uključujući KGB/FSB pištolj.

Vladislav Avayev, Vladislav Avajev
foto: screenshot Youtube/Tribunnews, screenshot Youtube/REP UPDATE

Još dve misteriozne smrti

Misteriju smrti dvojice rukovodilaca koji su, prema pisanju zapadnih i ruskih opozicionih medija, bili povezani sa Kremljom, dodatno su zakomplikovali izveštaji o još dve neobične smrti istaknutih rukovodilaca gasne industrije.

Dana 25. februara, dan nakon što je počeo rat u Ukrajini, telo Aleksandra Tjulakova (61), visokog finansijskog i bezbednosnog zvaničnika Gasproma na nivou zamenika generalnog direktora otkrila je njegova ljubavnica.

Tjulakov je pronađen obešen u svojoj kući vrednoj pola miliona funti. Ipak, izveštaji navode da je bio teško pretučen neposredno pre nego što je "oduzeo sebi život", što je dovelo do spekulacija da je bio pod velikim pritiskom.

U istoj elitnoj stambenoj zgradi u Lenjingradskoj oblasti tri nedelje ranije, Leonid Šulman (60), šef transporta u Gasprom Investu, pronađen je mrtav sa višestrukim ubodnim ranama u lokvi krvi na podu svog kupatila.

Pronađena je poruka čiji sadržaj nije obelodanjen, a ruski istražni komitet je odbio da pruži druge detalje. Na kadi je pronađen nož, naizgled van domašaja, pisali su mediji.

Budući da su sva četvorica stralih biznismena povezana sa Kremljom i Vladimirom Putinom preko firmi za koje su radili - Novatek je u vlasništvu Putinovog prijatelja Genadija Timčenka, Gasprom je ključan za Putinovu šemu "gas za rublje" koja je odgovor na zapadne sankcije Rusiji - u medijima su se povele spekulacije da ove smrti nisu ubistva-samoubistva kako se tvrdi, već nešto drugo.

Treba napomenuti, navodi Biznis insajder, da su se ruski oligarsi nedavno našli na meti sankcija zbog rata u Ukrajini ali ni Avajev ni Protosenja nisu bili na međunarodnoj listi snakcija.

Kurir.rs

Bonus video:

01:10

UŽIVO 58. DAN RATA U UKRAJINI Zelenski: Rusija odbacila uskršnje primirje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track