PREMINULA NAJSTARIJA OSOBA NA SVETU KANE TANAKA: Obožavala je čokoladu i gazirano, a ovo je radila do smrti
Foto: Profimedia

ginisova rekorderka

PREMINULA NAJSTARIJA OSOBA NA SVETU KANE TANAKA: Obožavala je čokoladu i gazirano, a ovo je radila do smrti

Planeta -

Kane Tanaka iz Japana, koja je zvanično slovila za najstariju osobu na svetu, preminula je u 119. godini, potvrdili su danas zvaničnici.

Tanaka je rođena 2. januara 1903. u gradu Fukuoka, a preminula je 19. aprila 2022.

Ona je upisana u Ginisovu knjigu rekorda u martu 2019. godine kao najstarija osoba na svetu, a postala je i najstarija osoba u Japanu u septembru 2020, kada je imala 117 godina i 261 dan.

Tanaka, čiji je život protegao kroz nekoliko japanskih carskih epoha donedavno je bila relativno dobrog zdravlja i živela je u staračkom domu, gde je uživala u društvenim igrama, rešavanju zadataka iz matematike, gaziranim pićima i čokoladi.

Kao mlada vodila je razne poslove, uključujući prodavnicu rezanaca i prodavnicu kolača od pirinča. Udala se za Hidea Tanaku pre jednog veka 1922. godine, rodivši četvoro dece i usvojivši peto.

Planirala je da, koristeći invalidska kolica, učestvuje u ceremoniji nošenja baklje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, ali ju je globalna pandemija kovida-19 sprečila u tome.

Kada ju je Ginisova knjiga rekorda prepoznala kao najstariju živu osobu, pitali su je u kom trenutku je bila najsrećnija u životu. Njen odgovor bio je: "Sada."

Njena dnevna rutina je tada opisana kao buđenje u 6 ujutro, a popodneva je provodila u učenju matematike i vežbanju kaligrafije.

- Jedna od omiljenih zabava bila joj je igra Otela i ona je postala stručnjak za klasične društvene igre, često pobeđujući osoblje u domu, naveli su iz Ginisa.

Najstarija ikada živa osoba koju je Ginis verifikovao bila je Francuskinja Žan Luiz Kalment, koja je umrla u dobi od 122 godine i 164 dana 1997. godine.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track