TRAMPA SUD UDARIO PO DŽEPU: Proglašen krivim u Njujorku za nepoštovanje suda! Mora da plaća 10.000 dolara dnevno dok ne ispuni OVO
Foto: EPA / DAVID MAXWELL

nije predao dokumenta

TRAMPA SUD UDARIO PO DŽEPU: Proglašen krivim u Njujorku za nepoštovanje suda! Mora da plaća 10.000 dolara dnevno dok ne ispuni OVO

Planeta -

Sudija u Njujorku proglasio je bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa krivim za nepoštovanje suda zato što nije priložio dokumenta koja je sud tražio u okviru istrage njegove poslovne prakse, koju vodi kancelarija državnog tužilaštva.

Kako prenosi Glas Amerike, Trampu je naređeno da svakog dana plati kaznu u iznosu od 10.000 dolara, dok se ne povinuje sudskom nalogu.

Tramp nije uspeo da pred sudom poništi zahtev državne tužiteljke Njujorka Letiše Džejms, a zatim nije predao sudu tražena dokumenta do roka, 3. marta, koji je kasnije produžen do 31. marta na zahtev njegovog advokata.

Donald Tramp
foto: EPA / MICHAEL WYKE

Sudija Artur Engoron zaključio je da je odluka da je Tramp kriv za nepoštovanje suda odgovarajuća zato što bivši predsednik "u više navrata nije dostavio traženi materijal" kao i da nije jasno da li je Tramp uopšte pokušao da prikupi sva tražena dokumenta.

"Gospodine Tramp, znam da shvatate svoj posao ozbiljno. I ja tako shvatam svoj, i zato vas proglašavam krivim za nepoštovanje suda", rekao je sudija Engoron, iako sam Tramp nije bio prisutan u sudnici.

Tužiteljka Džejms istražuje da li je Trampova organizacija, porodična kompanija bivšeg predsednika sa sedištem u Njujorku, pogrešno predstavljala vrednost svojih nekretnina da bi dobila povoljne kredite i poreske olakšice.

Džejms navodi da su njeni istražitelji pronašli "značajne dokaze" koji ukazuju da se tokom više od deset godina u finansijskim izveštajima kompanija oslanjala na "obmanjujuće procene imovine i druge netačne predstave njene vrednosti kako bi ekonomski profitirala".

Tužilaštvo ispituje kako je Trampova organizacija procenjivala vrednost Tramp brenda, kao i imovine koja uključuje golf klubove u državi Njujork i Škotskoj, te lični apartman bivšeg predsednika na najvišem spratu Trampove kule na Menhetnu.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / DAVID MAXWELL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track