VELIKA POTRAGA U TOKU Sa krstaricom "Moskva" u Crno more potonuo i deo krsta na kom je razapet Isus Hrist!?
Foto: Profimedia / Milos Miskov

HRIŠĆANSKA RELIKVIJA

VELIKA POTRAGA U TOKU Sa krstaricom "Moskva" u Crno more potonuo i deo krsta na kom je razapet Isus Hrist!?

Planeta -

Flota od osam ruskih brodova angažovana u spasavanju dragocenosti s komandnog broda Crnomorske flote, koji je potonuo 14. aprila

Razapinjanje Isusa Hrista... Ilustracija
Razapinjanje Isusa Hrista... Ilustracijafoto: Shutterstock

Rusija je poslala flotu od osam brodova u misiju spasavanja dragocenosti s krstarice "Moskva", komandnog broda Crnomorske flote, koji je potonuo 14. aprila! Radi se o brodu koji je predstavljao ponos ruske mornarice, a na kojem se, prema navodima ruskih državnih medija, između ostalog nalazio i deo krsta na kom je, prema predanju, razapet Isus Hrist!

Donacija kolekcionara

U pitanju je jedna od najsvetijih hrišćanskih relikvija koju je Crnomorskoj floti darovao anonimni privatni kolekcionar 2020. godine, naveo je Sergij Haljuta, protojerej sevastopoljskog okruga Ruske pravoslavne crkve. Deo krsta se nalazio u kapeli na brodu koji je opsluživalo oko 500 mornara. Agencija TASS je prenela da je ova relikvija od neprocenjive duhovne vrednosti prešla u privatne ruke kada su "evropske crkve počele da se zatvaraju i prodaju svoju imovinu". Na Krimu su zatvorene brojne crkve i religijske ustanove nakon ruskog preuzimanja 2014. Organizacije za ljudska prava, istraživači i verske organizacije na Krimu tvrde da ruski zvaničnici ograničavaju aktivnosti neruskih pravoslavnih kongregacija, uključujući Jehovine svedoke, evangelističke hrišćane, grkokatolike i ukrajinske pravoslavne grupe.

Teško oštećena... Ruska krstarica Moskva
Teško oštećena... Ruska krstarica Moskvafoto: Printscreen/Twitter

Žrtve i smena admirala: Dve verzije potapanja

Krstarica "Moskva" potonula je 14. aprila, dan nakon što je, kako tvrdi ruska strana, došlo do eksplozije koja ju je teško oštetila, a posle požara u skladištu oružja i municije. S druge strane, Ukrajinci tvrde da su ponos ruske Crnomorske flote potopili sa dva protivbrodska projektila "neptun". Navodno je krstarica bila bez pratnje na oko 100 kilometara od obale, a njene radarske sisteme Ukrajinci su prevarili slanjem nekoliko turskih dronova "bajraktar TB2". Rusi su u početku tvrdili da su svi mornari preživeli eksploziju i da su na sigurnom. Posle nedelju dana rusko ministarstvo odbrane je priznalo da je na brodu bilo 396 mornara, jedan je poginuo u eksploziji, a još 27 se vodi kao nestalo. Prema nepotvrđenim informacijama, posle potonuća "Moskve" smenjen je admiral Crnomorske flote Igor Vladimirovič Osipov.

Mnoge hrišćanske denominacije veruju u vrednost časnog krsta. Fragmenti ovog krsta zauzimali su istaknuto mesto u ranoj hrišćanskoj istoriji. Kupovani su, razmenjivani i deljeni milenijumima. Poreklo svakog fragmenta se teško može utvrditi. Tokom istorije bilo je više podmetanja i falsifikata. Da je ova relikvija bila na brodu "Moskva" na njenom poslednjem putovanju, a nije je spasao nijedan član njene posade, nalazila bi se u olupini broda na dnu Crnog mora. Kako prenosi izraelski dnevnik Džerusalim post, na čelu spasilačke flote nalazi se 110 godina star brod "Komuna", jedan od najstarijih aktivnih vojnih brodova. Ovaj brod je veteran Prvog svetskog rata, Oktobarske revolucije, a učestvovao je i u Drugom svetskom ratu. - "Komuna" najverovatnije nosi podmornice za duboko ronjenje - naveo je H. I. Haton, mornarički analitičar OSINT (Open-source intelligence).

Savremeno naoružanje

I izraelski dnevnik navodi da postoje indicije da je hrišćanska relikvija potonula s krstaricom. Ruska strana pokušava i da spase raketne sisteme za protivvazdušnu odbranu, senzore i protivbrodske rakete kojima je "Moskva" bila opremljena kako ne bi eventualno pali u ruke neprijateljskim zemljama. Ruski mediji su preneli da je krstarica bila naoružana sa 16 protivbrodskih projektila tipa "vulkan", čiji je domet 700 kilometara. Krstarica je bila opremljena najsavremenijom raketnom opremom, a zbog svoje dužine (186 metara) teško da može biti izvučena u celosti na površinu.

Bonus video:

05:08

Stručnjaci tvrde: Rat u Ukrajini podstakao je buđenje RUSOFOBIČNIH DEMONA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track