BERZA BEZ MILOSTI Vrednost akcija "Tesle" pala za 12 odsto, izbrisano čak 114 milijardi dolara!
Foto: Promo

PROPAST U NAJAVI

BERZA BEZ MILOSTI Vrednost akcija "Tesle" pala za 12 odsto, izbrisano čak 114 milijardi dolara!

Planeta -

Do naglog pada vrednosti giganta u proizvodnji električnih automobila došlo dan nakon što je osnivač Ilon Mask kupio Tviter za 44 milijarde dolara

Vrednost akcija kompanije "Tesla", svetskog giganta u proizvodnji električnih automobila, pala je na svetskim berzama za čak 12 odsto, čime je izbrisano 114 milijardi dolara, pa se vrednost kompanije sada procenjuje na 876 milijardi dolara! Do potresa na tržištu je došlo samo dan nakon što je Ilon Mask, osnivač kompanije i najbogatiji čovek na planeti, kupio društvenu mrežu Tviter za 44 milijarde dolara.

Potresi na tržištu

Usled pada vrednosti kompanije Mask, čije je bogatstvo procenjeno na 264,6 milijardi, izgubio je 25 milijardi dolara, preneo je Dejli mejl. Istovremeno, porasla je cena kriptovalute dogkoin (dogecoin) za skoro 40 odsto nakon Maskove najave da će ovom kriptovalutom moći da se kupuju njegovi električni automobili. Edvard Moja, analitičar investicione kompanije "Oanda", upozorava da akcionari "Tesle" moraju da budu zabrinuti zbog pada vrednosti akcija kompanije. - Akcionari "Tesle" ne mogu nikako da budu srećni zbog toga što se osnivač kompanije sve više udaljava od trke u proizvodnji najboljih električnih automobila. Na drugoj strani, investitori u dogkoin su oduševljeni zbog toga što je Mask kupio Tviter, a vrednost njihovih akcija porasla za 40 odsto - rekao je Moja za Forbs. Zanimljivo je da je ova kriptovaluta nastala kao šala 2013. Njena maskota je pas rase šiba inu. Vrednost jednog dogkoina je na početku 2021. bila manje od centa, a onda je Mask počeo da je promoviše na društvenim mrežama. Mask je u nekoliko navrata svojim porukama izazivao potrese na tržištu akcija kriptovaluta.

Bogata ponuda

Njegova ponuda da za akciju Tvitera plati 54,20 dolara u kešu privukla je veliku pažnju javnosti, jer ova društvena mreža, koju koriste stotine miliona ljudi širom sveta, ima veliki uticaj i sada će biti pod kontrolom jedne osobe. Mask je obećao da će zaštititi slobodu govora na Tviteru, što je mnoge navelo da pomisle da bi brojni suspendovani i ukinuti nalozi ponovo mogli da budu aktivirani. Pre svih, tu se misli na nalog Donalda Trampa, bivšeg predsednika SAD, koji je tokom četiri godine u Beloj kući imao brojne objave na Tviteru, ali mu je nalog trajno ukinut nakon što je podržao nasilje tokom protesta svojih pristalica 6. januara u Vašingtonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track